En sorglig syn

I skogen i närheten av Evatorp står två öde hus, ett bostads- och ett uthus. Det är en sorglig syn att se att ett torp där folk har bott, älskat, grälat, lagat mat, sovit, läst, lyssnat på radio, avverkat skog, odlat, sått och skött om blommor och kanske haft höns som kacklat och sprungit runt på tomten, inte längre har någon funktion. Fönster och dörrar är trasiga. Golven, taket och väggarna har ruttnat. Kvar står oftast en kamin, öppen spis, bakugn eller kakelugn mer eller mindre intakt. Skorstenen brukar vara det sista som faller.IMG_4031.JPGI dessa dagar är det lätt att föreställa sig att det finns massor med hus runt om i världen där det har blivit kvar en sko, en tallrik, ett vattenglas, en stekpanna, en kakburk, en vattendunk eller andra tecken på att det en gång har levt människor där.

Tapet-, möbel- och klädrester kan också minna om folket som i svunna tider bebott huset.IMG_4039.JPGHusen i skogen vid Evatorp är fina gamla timrade hus, som det är så synd att man inte har skött om och bevarat. Inom kort kommer de att rivas.
IMG_4046.JPGNaturen är stark. Ett kraftigt träd har (antagligen) blåst omkull och  hamnat tvärs över ena huset. Det kanske var det som gjorde att man övergav husen och flyttade någon annan stans?

Naturen är inte bara stark, den är också fantastiskt vacker. Skog i solsken är en ren skönhetsupplevelse. Synd att det inte är någon mer som kommer att ha den här utsikten från sitt hus.
IMG_4050.JPG
sign2

 

 

Detta inlägg publicerades i Ekosofi, Hus & Hem och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En sorglig syn

  1. anjahill skriver:

    Javisst är det både sorgligt men fantasieggande. Roligt att du dokumenterar med bilder. Undrar hur många hus, i lite bättre skick skulle kunna räddas och hyras ut till många som inte har möjligheten att köpa? Skulle jag kunnat få hyra ett torp och anlägga trädgård på till exempel 70- talet, då jag som ensamstående mamma och studerande inte kunde drömma om att köpa något utöver det mest nödvändiga skulle jag ha nappat (inom rimligt avstånd från Gbg, så klart).
    När man åker i Småland eller Blekinge och ser alla ödehus/-torp blir man ju förtvivlad. Visserligen har tyskarna blivit en målgrupp som har börjat köpa torp och stugor till sommarbostäder, men det förfaller ändå så många hus som kunde räddas i stället.

    /Anja

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s