Lönn = en bra lövleverantör

I love löv (som Sara Bäckmo skriver)

Man kan läsa både här och där att många är undrande över att använda löv i komposten, som täckmaterial eller att blanda direkt i jorden. Gräsmattan behöver ju också gödsel, är det många som argumenterar (emot). Eller att löv inte innehåller någon näring. Nej, det är sant, men som strukturmaterial är det suveränt.

Jag är glad för varje löv som faller ner och som jag kan samla upp. De flesta löv hamnar direkt i köksträdgårdspallkragarna, antingen ovanpå jorden som täck- eller isoleringsmaterial eller som strukturmaterial. Pallkragarna fyller jag sen upp med mera jord ovanpå. Jag blandar inte ens. Blanda får mina kära medarbetare maskarna göra.

Såjord
Ska man ha bra såjord (näringsfattig) kan man göra en ren lövkompost, men det kan ta upp till 3 år innan löven har förmultnat och jorden kan användas som såjord. Men det går, även med eklöv, men man måste vara tålmodig.

Lönnlöv
En gigantisk lönn på tomten är den största leverantören av löv på Evatorp. I år har jag samlat ihop löv i omgångar och lagt i pallkragarna och sen fyllt på med jord, mest för att hålla löven på plats. Även om jag försöker trampa omkring i löven innan jag lägger på jorden, för att packa ihop löven, sjunker det ganska snabbt ihop. Härligt! Då fyller jag på med mer löv. Då mer som täckmaterial, så här på hösten.

Flis
Flisade små, torra, gamla grenar hamnar än så länge mellan pallkragarna, alltså i gångarna mellan pallkrageraderna. Under flisen har jag markduk för att mota bort så mycket ogräs som möjligt. När gångarna är färdigtäckta hamnar flismaterialet också i odlingarna, där det kolrika materialet mest fungerar som strukturmaterial. Det återstår en omgång flisning innan kompostkvarnen får gå i ide för vintern.

Mer löv åt växterna!
sign2.png

 

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården och märktes , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Lönn = en bra lövleverantör

  1. Sanda Cottage skriver:

    Att kunna tillverka jord, såjord, kompost av det man själv kan ta tillvara får mig att känna mig rik som sjutton.
    Varför slänga bort när man Kan Själv?!

    Ha det bra!

    //Veronica

    Gillad av 1 person

    • Eva Linnea skriver:

      Det är svårt att starta en köksträdgård om man inte har tillgång till så mycket jord, men efter ett tag rullar det ju på med kompostjord, gräsklipp och annat. Jag köpte ett rejält lass med planteringsjord i våras och jag hoppas jag inte behöver göra det nästa år.
      /Eva Linnea

      Gilla

  2. Här är det fortfarande mycket löv kvar på träden så här får vi vänta lite till innan vi krattar 🙂 Kram

    Gillad av 1 person

  3. anjahill skriver:

    Du agerar och skriver klokt!
    Ha det bäst!
    /Anja

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar