Om Lavendel & Salvia

Bloggen handlar om Lavendel & Salvia – köksträdgården i mitt hjärta och jag som skriver är en pensionerad Stockholms-Madam som på krokiga vägar har hamnat ute på landet. Där lever jag mitt lyxliv som heltidsledig på Evatorp under odlingssäsongen och från april 2016 bor jag  Gullspång övriga tiden på året. Från lägenheten i Gullspång har jag bara 2,5 mil till Evatorp, så det blir nog en hel del besök på torpet även under icke odlingssäsong, speciellt om jag, som jag planerar, skaffar höns.

IMG_3090.JPG

Praktikvecka på Skillebyholm augusti 2015

 

Främst kommer jag att skriva om mina äventyr i köksträdgården, men ett och annat om ekologi, plastbantning, återbruk och annat som förgyller livet kommer också att få vara med.

På en totalt 4841 kvm stor tomt (varav 1555 kvm skog) ligger ett litet torp (Evatorp) på 42 kvm. På tomten fanns också ett fallfärdigt uthus (som numera är renoverat) med gästdel (som är hyggligt renoverat), en ”mjölkpall” och en carport.

Huset har rinnande kallt vatten och vattentoalett, öppen spis, el indragen och i köket finns en gammal svart vedspis, en ny/modern två-plattors-bänkspis med ugn, kyl&frys och diskbänk. Alla gamla element är utbytta mot modernare, oljebaserade.

I september 2015 flyttade jag in och så här såg mina närmaste planer ut då:
På denna stora tomt ska jag anlägga en köksträdgård (inklusive kompost/er), en skogslund, en örtagård och en perennrabatt, behålla gräsmattan, behålla carporten, renovera det fallfärdiga uthuset, röja i skogen och sätta in nya element i torpet.

Inriktningen på Evatorp
Min inriktning på odlingsverksamheten på Evatorp är att i största möjliga mån odla ekologiskt, odla ätbara och folkmedicinskt intressanta växter och eftersträva att bli självförsörjande under hela året på ägg, frukt, bär & grönsaker. Jag eftersträvar också ett hållbart liv med återbruk, sopsortering, miljövänliga val och resurssnål konsumtion som ”honnörsord”.

4 kommentarer till Om Lavendel & Salvia

 1. Kerstin Lindell skriver:

  Lycka till Du har hittat en fin oas

  Gilla

 2. herta skriver:

  Hej!

  Jag heter Herta och jobbar på Tourn. Vi jobbar med Influence marketing och jag undrar därför lite hur du jobbar med samarbeten.

  Vad tar du för ett samarbete och inlägg på din blogg?
  Skulle du vilja göra ett samarbete med ett företag som vill jobba med dej!

  Ser fram emot din återkoppling!

  Ha en fin dag!

  Gilla

 3. Nilla skriver:

  Tack för din inspiration. Jag är just i färd med att börja blogga o har tittat runt för att lära mig både bloggande o trädgårdsbygge. Min blogg heter tradgardsprojekt.wordpress.com
  Titta gärna i o ge mig lite feedback.
  Hälsningar Gunilla

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s