Om Lavendel & Salvia

Välkommen till Lavendel & Salvia – bloggen om livet i Villa Linnea och på Evatorp. Jag som skriver och fotograferar är en pensionerad Stockholms-Madam som på krokiga vägar har hamnat ute på landet. Där lever jag mitt lyxliv som tidsmiljonär i Villa Linnea inne i samhället Hova och bland mina odlingar på Evatorp, som ligger en bit utanför Hova. Från Villa Linnea till Evatorp har jag cirka 5 km, med fin cykelväg nästan hela vägen.

IMG_3090.JPG

Praktikvecka på Skillebyholm augusti 2015

Främst skriver jag om mina äventyr i köks- och blomsterträdgårdarna, men ett och annat om hantverk, handarbete, ekologi, plastbantning, återbruk och annat som förgyller mitt liv kommer också att få vara med.

Evatorp

I september 2015 köpte jag Evatorp och så här såg mina närmaste planer ut då:
På denna stora tomt ska jag anlägga en köksträdgård (inklusive kompost/er), en skogslund, en örtagård och en perennrabatt, behålla gräsmattan, behålla carporten, renovera det fallfärdiga uthuset, röja i skogen och sätta in nya element i torpet.

På en totalt 4841 kvm stor tomt (varav 1555 kvm skog) ligger ett litet torp (Evatorp) på 42 kvm. På tomten fanns också ett fallfärdigt uthus (som numera är renoverat) med gästdel (som är hyggligt renoverat), en ”mjölkpall” (riven) och en carport.

Huset har rinnande kallt vatten och vattentoalett, öppen spis, el indragen och i köket finns en gammal svart vedspis. I köksdelen finns numera ett ”Trinett”-kök med två plattor, diskho och kylskåp. Alla gamla element är utbytta mot modernare, oljebaserade.

Inriktning på odlingarna på Evatorp
Min inriktning på odlingsverksamheten på Evatorp är att i största möjliga mån odla ekologiskt, odla ätbara och folkmedicinskt intressanta växter och eftersträva att bli självförsörjande under hela året på frukt, bär, rotfrukter & grönsaker. Jag eftersträvar också ett hållbart liv med återbruk, sopsortering, miljövänliga val och resurssnål konsumtion som ”honnörsord”.

Villa Linnea

2018 flyttade jag in i Villa Linnea i Hova.

Förändringens vindar blåser
Efter renoveringen, breddningen och hastighetsökningen på E20 förbi Evatorp, som var klart våren 2019, har trafikljudet blivit oerhört störande på Evatorp.

4 kommentarer till Om Lavendel & Salvia

 1. Kerstin Lindell skriver:

  Lycka till Du har hittat en fin oas

  Gilla

 2. herta skriver:

  Hej!

  Jag heter Herta och jobbar på Tourn. Vi jobbar med Influence marketing och jag undrar därför lite hur du jobbar med samarbeten.

  Vad tar du för ett samarbete och inlägg på din blogg?
  Skulle du vilja göra ett samarbete med ett företag som vill jobba med dej!

  Ser fram emot din återkoppling!

  Ha en fin dag!

  Gilla

 3. Nilla skriver:

  Tack för din inspiration. Jag är just i färd med att börja blogga o har tittat runt för att lära mig både bloggande o trädgårdsbygge. Min blogg heter tradgardsprojekt.wordpress.com
  Titta gärna i o ge mig lite feedback.
  Hälsningar Gunilla

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s