Månadsbild maj 2016

Ny månad, ny månadsbild och nya tag i köksträdgården.

IMG_6707.JPG
Nu är det jord i 9 av de 9 raderna pallkragar. Den 10:e raden är trädgårdskompost i år. Där hamnar det som är för klent och/eller för färskt för att krossas/flisas i flistuggen/kompostkvarnen (inklusive tall- & grangrenar). En hel del löv hamnar där också. Jag vattnar flitigt med guldvatten eftersom det annars tar en himla tid för det kolrika materialet att brytas ner om det inte tillförs kväve. I höst (eller troligen nästa vår) ”slaktar” jag den trädgårdskomposten, bygger upp med pallkragar (den 10:e raden), gödslar med kökskomposten, fyller på med mer jord och odlar squash och pumpa där 2017. Det fortsätter att sjunka ihop rätt kraftigt, så det behöver oftast fyllas på med mer jord eller gräsklipp eller annat ”gott” för squashen att växa i. Jag har gjort så här förut och det har funkat jättebra.
IMG_6727.JPG

Nästa säsong bygger jag upp en ny trädgårdskompost i de pallkragar där det odlats potatis året innan. På så sätt kommer även komposten in i den 4-åriga växtföljden på ett bekvämt och fiffigt sätt. Nästa år kommer jag inte att ha en helt öppen trädgårdskompost, utan ställer två kompostbehållare i varsin pallkrage och fyller på under säsongen. På våren 2018 kommer den komposten att tömmas, spridas ut den pallkrageraden och där odlas sen squash & pumpa. Och så fortsätter det säsong efter säsong!

Rabarber
Det största glädjeämnet i dag blev att rabarbern har överlevt flytten och klarat sig genom vintern och äntligen tittade upp ur jorden. Första året efter en flytt eller omplantering ska man inte skörda rabarber, har jag hört, så det blir att tålmodigt vänta tills nästa vår på den första rabarberpajen för året – den godaste!

IMG_6710.JPG

Vitlöken
Vitlöken verkar stormtrivas i sin pallkrage.
IMG_6716.JPG

Jordgubbarna
Jordgubbarna växer på under den skyddande fiberduken och många av plantorna ser ut att trivas. Fyra nya plantor, inköpta på trädgårdsmässan i Älvsjö, ska sättas ut inom kort.
IMG_6713.JPG

Spenat
Spenaten jag sådde 19/4 har börjat gro under fiberduken. Vilken känsla! Vi får se hur det går framöver. Hoppet är ju det sista som överger människan sägs det.
IMG_6715.JPG

En härlig 1:a maj önskar
sign2

 

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården, Månadsbilder och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Månadsbild maj 2016

 1. lanclin skriver:

  Så roligt att det börjar röra på sig i pallkragarna!

  Gillad av 1 person

 2. Vad härligt när det börjar spira 🙂 Jag flyttade mina rabarber förrförra året stora och gamla och hade också läst att man inte skulle skörda det första året. Det gjorde jag dock men lite försiktigt och det gick bra 🙂 Hälften av vitlöken jag satte har blivit brun I bladen under vintern den kom ju upp redan I höstas…vet inte vad jag ska göra med den ? 🙂
  Ha en bra ny vecka !
  Elisabeth

  Gillad av 1 person

 3. Birgitta Neuman skriver:

  Ska följa din blogg och få lite draghjälp av din entusiasmerande energi
  Har tacklat av på odlingsfronten pga alla urjobbiga mördarsniglar.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s