Pallkragar, pallkragar, överallt pallkragar

Köksträdgården på Evatorp är ju som ni vet uppbyggd av pallkragar. Närmare bestämt 53 stycken pallkrageplatser! 10 rader av pallkragar kanske låter mycket, men det blir ändå ”bara” drygt 50 kvm odlingsyta.

Nu har jag varit och köpt/hämtat 20 nya (gamla) pallkragar på ÖoB. De ska byta till vita och sålde ut de gamla (gröna) för 25:- styck. FYND!!

20160919_122423

Pallkragevåning 2 börjar ta form i köksträdgården
Nu är det 23 pallkrageplatser som har två pallkragevåningar hög odlingsnivå i köksträdgården. Varje pallkrage är 20 cm hög så ca 40 cm med jord ska de fyllas med. Det blir allt-som-allt ca 20 kubikmeter jord. 1 kubikmeter jord väger ca 1,4 ton. Det blir alltså ca 28 ton jord. Himmel!! Nu är ju inte alla pallkragar tvåvånings än och jag fyller inte med jord ända upp till kanten, men som räkneexempel är det intressant.

IMG_8982.JPG

Som en extra knorr på odlingsdesignen har jag nästan alltid bara en gröda per pallkrage. Ibland är det samma gröda i flera pallkragar (t.ex. potatis, rödbetor, squash, morötter) och ibland är det flera olika sorter (t.ex. sallad, spenat, rädisor) i en och samma pallkrage.

IMG_8983.JPG

Perenna grönsaker
I 15 stycken av pallkragarna är det perenna grönsaker. Två ”ockuperas” av rankspenat, en av lavendel, en av salvia, två av rabarber, en av gräslök (kinesisk och vanlig), en av sandsenap/ruccola och persilja, två av sparris och fem av jordgubbar.

När jag har målat klart uthuset och Gästis nästa vår ska jag måla de gröna pallkragarna med resten av den svarta slamfärgen. Det blir mer enhetligt så.

Vitlöken ska i jorden innan säsongen är slut och några frön ska höstsås (bl,a palsternacka) och den öppna trädgårdskomposten ska ”slaktas” och sorteras upp. Det som har hunnit förmultna en del läggs i pallkragarna, det som kan flisas läggs i en hög och resten läggs på den nya öppna trädgårdskomposten. Kökskompost 1 (som samlats från förra hösten) får stå till i vår, då den läggs i de pallkragar som behöver mest gödsel. Kökskompost 2 fylls på tills den blir full, sen börjar jag på kompost 3 osv. Kompost 3 kommer att stå i en av pallkragarna så blir det lättare att hantera den kompostjord som blir. Det gäller att planera för den komposten ska stå i en av de pallkragar där det ska odlas squash 2018!

sign2

 

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s