Basilika & Portulak

Basilika kommer jag hädanefter att så sent på säsongen.

Någon som har en bra förklaring till varför det har lyckats med basilikan för mig i år? Den såddes 25/7, på friland. Basilikafröna importerade jag från Tyskland i våras (Organic KIEPENKERL). Kan sorten vara förklaringen? Mina tidigare försök med krukodling har inte varit framgångsrik.

Nästa säsong blir det en HEL pallkragen med basilika, så jag får ihop till några laddningar pesto. I år vill jag att frosten dröjer men jag har för säkerhets skull satt på en pallkrage2 för att skydda mot kalla nätter. Fiberduk behövs också förstås. Basilikan är ju så köldkänslig.
För att få ihop till iaf en omgång pesto måste jag invänta lite större skörd. Det är svårt för det är ju så himla gott att toppa sin sallad med basilika.

Den 25/7 såddes även Vinterportulak (Claytonia perfoliata, Runåbergs) i samma pallkrage. Den växer hej vilt och nästan lägger sig ner. God är den dessutom. Det syns knappt att jag har varit och skördat knippevis till salladerna. Tacksam gröda!
Ni skymtar basilikan till höger.

IMG_9060.JPG

Så här efter höstdagjämningen vågar man sig väl på att kalla årstiden för höst och uppskatta de fina färgerna på bladen som singlar ner från ovan och lägger sig på de kolplantor som ännu står kvar i köksträdgården. När bilden togs hade det regnat 1 mm på natten. Man får vara glad för det lilla!

IMG_9062.JPG

Ha det gott!
sign2

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Basilika & Portulak

  1. Lanclin skriver:

    Gratis till årets lyckade basilikaodling! Du får ladda på med ett lass nya fröer när du kommer 😉

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s