Ateljén har öppnat

Nu när det inte finns så mycket att blogga om från trädgården, blir det mer om det som jag skapar utanför trädgården på Evatorp här på bloggen.

Ateljén i Gullspång har öppnat, och den första skapelsen där kommer att bli en vit ryakudde. Garnerna är köpta på Svensk Hemslöjd (Stockholm).
4 vita lintrådar, 4 ljust grå lintrådar och 2 vita ulltrådar bildar den ”tråd” jag knyter ryaknutarna med. Det är alltså totalt 10 trådar som ska träs genom nålsögat på den mycket grova nålen man använder när man knyter ryaknutar.

Jag har aldrig knutit någon rya förut, så det här är första gången jag knyter ryaknutar till något som ska bli något ”riktigt”.  Hur jag visste hur jag skulle göra vet jag inte, men troligen är det min mamma som lärt mig. Jag ser henne framför mig när hon satt och knöt ryamattor hemma i mitt barndomshem. Jag kommer iaf i håg tre ryamattor (1 stor och 2 små) som hon gjorde. Var de är kan man undra!?

Så här går det till, för er som inte vet:

Kolla på Youtube efter ”ryaknut” så får du jättefina instruktioner om hur du ska göra.

Linjalen är till för att få någorlunda lika långa trådar över hela kudden. Linjalen dras sen ut och öglorna klipps upp så det blir lösa trådar.

Zalmiak tycker att det är jätteskoj att leka med alla härliga trådar som ligger uppklippta och inbjuder till lek, så jag får passa på att knyta på ryakudden när han ligger och sover på dagarna.

img_9267

Ha det gott i vinterrusket!
sign2.png

Detta inlägg publicerades i Ateljén och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ateljén har öppnat

 1. Laila skriver:

  Helt oemotståndligt för en busig katt! Min mamma knöt också ryamattor men jag har aldrig känt mig lockad att ta upp den tråden:-)
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Eva Linnea skriver:

   Jag kan tänka mig att den här kudden räcker, för min del. Ryaknytarfrälst har jag inte blivit och ryamattor är inte mina favoriter. Men man kan ju ändra sig!
   /Eva Linnea

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s