Feng-shui

Nu när trädgårdsarbetet ligger nere får man roa sig med annat.

Som jag skrev tidigare så skulle fru Fredriksson och jag ägna oss åt feng-shui i helgen (förutom att vi skulle kultivera oss med opera på bio). Det gjorde vi också, i två dagar. Vi höll oss på en första grundnivå med beskrivningar av chi, de fem elementen, färger, former, väderstreck och baguan, som är en mycket viktig grundläggande del av feng-shui.
Min väninna går distanskurs på Nordic School of Feng Shui och vi tog oss igenom den första pärmen i hennes kurs.

Vad feng-shui är för mig
Feng-shui är för mig ett sätt att se på livet. Fritt från religion, filosofi eller annat som binder en vid en viss troslära. Mycket handlar om att hitta en harmoni och en balans i allt man gör, i allt man har, i allt man vill och i hur man fördelar sin energi. Man lever ett mer hållbart liv om man tar till sig feng-shiu-tänket, tycker jag.
Lättast för mig är att följa Kompassläran, där man tar stor hänsyn till väderstrecken och lägger baguan efter dem. Det finns fler inriktningar på feng-shui. Man väljer den som tilltalar en mest.

Baguan
Så här kan en bagua se ut. Bild från http://www.everyday-feng-shui.de/
baguagross2
Det är en sammanfattning av de fem elementen, färgerna, formerna och de områden man tittar närmare på inom feng-shui. Baguan som cirkel tilltalar mig mest. Då får man med den cykliska formen som vi hittar i analoga klockor/tidens gång från morgon till natt, i årstidernas och livets gång från vår/födelse till vinter/död/vila och i andra cirkulära kretslopp som t.ex. i en kompost.
För många handlar feng-shiu mest om inredning och/eller ”rensa i röran”, men feng-shui är så mycket mer. Det är en bra början att rensa i sitt hem, bland sina kläder, på sitt skrivbord, i sitt garage eller någonn annan stans som man tycker att man vill göra något åt. Känslan både under och efter rensningen (i tex garderoben) inspirerar ofta till att läsa mer, lära mer och kanske börja tillämpa vissa  delar.

Praktiska övningar
Vi gjorde en övning i familjens ena sovrum. Det är intressant att kunna prova hur olika färger, olika material, olika mönster och ”nya” kombinationer helt kan förändra intrycket av ett rum.

Så här såg det ut från början:
img_9675
Några andra varianter; annan färg på överkastet, filt/pläd i fotänden eller

kuddar på olika sätt och i olika färger, med eller utan filt/pläd i fotänden.

Hur det blir till slut vet jag inte. De fem elementen finns med, om än i lite obalans (metall (vitt) överväger), det är bra chi-flöde (”energi-flöde”) om man håller den ena dörren stängd, möjligtvis ska man kamouflera de vassa hörnen på sänggavlarna, lägga till mer ”gosiga” material och sätta upp fler tavlor. Detta sovrum ligger i välstånds-området med baguan lagd enligt formläran, alltså i förhållande till var man går in i huset, oavsett väderstreck.

Symboler
Jag känner mig så inspirerad och kommer att gå vidare med att lära mig mer om alla symboler som finns inom feng-shui. Jag vill veta mer om de symboler som båda förstärker och förminskar inom de områden i baguan som man vill förändra.
Jag satte t.ex. fram en spargris i välståndsdelen i Ateljén när jag kom hem. Det förstärker området ”pengar” och det har fungerat förut, jag lovar!

sign2.png

 

Detta inlägg publicerades i Ateljén, Hus & Hem och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Feng-shui

  1. Laila skriver:

    Hmm. Skeptisk men nyfiken är väl en bra beskrivning av mitt förhållande till Feng-shui. Du får gärna berätta mer när du kommer – för det gör du väl så småningom?
    Kram

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s