Renovera gamla fönster

Jag har nog haft pippi på fönster ett bra tag, för det finns massor med bilder på olika fönster i mitt bildarkiv. Här ett litet urval.

Hjo 2016

Nääs slott 2017

Läckö slott 2017

Kurs i fönsterrenovering
I förra veckan var jag på kurs i fönsterrenovering. Jag hade med mig det fönster som satt i Uthuset innan renoveringen, ett fönster med tredelad glasruta som suttit fastmonterat i väggen, alltså utan gångjärn, haspar och hakar. Ganska enkelt arbetsobjekt alltså!
Jag ska ha fönsterbågen som prydnad, så den ska alltså inte tillbaka till ett fönster och kunna stängas, hålla tätt eller kunna beskådas från två håll.

Här är fönsterbågen renskrapad från färg och gammalt kitt, gamla fönsterspikar och dåligt trä är borttaget och fönsterrutorna är uttagna.

Det finns inga hörnbeslag att arbeta med på den här fönsterbågen, så jag bytte bara ut träpluggarna som håller ihop fönsterbågen. Det blev att ta fram sina gamla scouttalangerna och tälja till de nya pluggarna från ett större trästycke, så att de skulle passa precis.a.

Fönsterrutorna var väldigt smutsiga och en ruta var dåligt anpassad till fönsterkarmen. När jag tvättat av glasrutorna visade det sig att det var gammalt glas, troligen cylinderblåst. Det syns tydligt att det är gammalt om man tittar lite från snedden.

20170901_145533

Eftersom det var ett så fint och värdefullt glas, som inte fick gå till spillo, så satte jag även tillbaka den glasruta som inte var så bra anpassad till fönsterbågen.

Sen var det dags att kitta, lägga tillbaka glasrutorna, nita/spika eller på annat sätt förankra glasrutan i fönsterkarmen och till sist kitta även på ”utsidan” av fönsterbågen.

20170901_145622

Det är svårt att kitta och få det snyggt. Där krävs det övning. Som tur är, är det ett formbart material som tål att man gör om, gör om och gör om igen Luktar gott gör det också!

Måla fönsterna ingick inte i kursen. Vi fick bara en snabb genomgång och några tips. Givetvis ska man måla sina gamla fönsterbågar med linoljefärg.

Förutom en lärorik kurs så var även deltagarna, och lärarna, i kursen en stor och fin behållning. De som går så´na här kurser är ju intresserade av att ta tillvara gamla saker, miljö- och byggnadsvårds-tänket är högt och ett stort historiskt och ekologiskt intresse finns.

Även om jag inte har 40 fönster som jag ska ta tillvara, så ska jag nog köpa åtminstone en bok och studera vidare. Det är så intressant!sign2

 

Detta inlägg publicerades i Ateljén, Hus & Hem och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s