Vädrets makter rår man inte på

I den milda januari misströstade vi nog lite till mans över den gröna vintern!?
Skulle det bli som tidigare år igen?
Men ack vad vi bedrog oss, för vilken vinter vi fått!!

Vi fick vinter med både kyla och snö i flera veckor. Härligt för sportlovslediga, men tungt (och farligt!) för oss som ska ta oss fram med bil och till fots.
Just i dag är det +2 grader, takdropp och regn i luften här i Västergötland, och det tar på snötäcket. Skönt! Men det ska visst komma mer snö och bli kallare igen har jag hört. Än är det inte slut på vintern 2018.

20180312_065511 (2)

Planerna som sprack
Vid den här tiden hade jag planerat att börja samla ihop allt som blivit kvar efter trädfällningen i mellandagarna förra året. Jag hann ju med några (halva) dagar innan den riktiga vintern kom, men sen har det arbetet legat nere. Främst pga att grenarna helt enkelt har legat under snö. Dessutom har det ju varit så kallt!

Det har även varit nästan helt omöjligt att komma in på den skogsväg som jag tar in till torpet. Skogsvägen mynnar ut på E20 och där har man plogat så det har bildats en vall längs vägen. Den vallen är inte så hög, men min bil skulle kunna bli ”hängande” där och det vågar jag inte riskera. Vallen har blivit stenhård av växlingarna mellan plus- och minus-grader så det var inte ens värt att försöka forsera och hoppas på att bilen skulle trycka ner snön och göra vallen överkomlig.

Ingen månadsbild i mars
Därför har jag inte varit på Evatorp och fotat en månadsbild för mars. Inte än iaf, men jag planerar att ställa bilen en bit bort och gå, nu när det har blivit mildare.

Vårsådd
Någon vårsådd eller förkultivering blir det inte för min del innan mitten av april. Jag reser bort i påsk och kommer inte hem förrän i mitten av första riktiga VÅRMÅNADEN (hoppas jag!) april. Eftersom jag inte har någon som kan passa mina sådder under min bortovaro, får jag vackert vänta tills dess. Men då ska det väl gå att komma in till Evatorp och starta förkultiveringarna.

Fröer och en ny odlingslåda med belysning är inköpta, så förberedelserna för förkultiveringarna är i full gång ändå.

Det ska tydligen bli vackert i trädgården i sommar ser det ut som när jag köpte fröer, så det blir massor med blomfröer i förkultiveringarna i år.

IMG_2484 (2)

Förra året samlade jag in massor med blomfröer från mina egna odlingar, och andras. Främst tagetes, krasse, ringblommor, akleja, digitalis och vallmo. Insamlade fröer till Lejongap, Japanska lyktor, Choklad- och Rosenskära, Stor ljusgul tagetes och några andra blomfröer blir experiment. Jätteverbena sattes på stratifiering innan den stränga kylan satte in, så det återstår att se vad det blir av det.

Förkultivering av grönsaker
Broccoli, tomater, örter (mejram, oregano), purjolök, majs, ärter, bönor, fänkål ska jag förkultivera, men resten (squash, pumpa, sallater, rädisor, rödbeta, morot etc) direktsår jag i pallkragarna.

Årets experiment
Experiment i år blir Smultronmålla (Chenopodium capitatum, Chrestensen, Tyskland) och Kapkrusbär (Physalis peruviana, KIEPENKERL, Tyskland). Det ska bli spännande att se om det blir nå´t av dem utan växthus. Jag samlade frön från det rabarberstånd som jag lät gå i blom förra säsongen. De ska givetvis också sås, som ett experiment.

Men allt det här får vänta tills jag kommer hem från Nepal i mitten av april.
Jag ska till Nepal och vandra tillsammans med några andra kvinnor 5 dagar. Kathmandu hinner vi också med, så klart. Det blir givetvis inlägg om det så småningom.

signatur2018

 

Detta inlägg publicerades i Blomsterträdgården, Hus & Hem, Köksträdgården och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s