”1 projekt i veckan” – vecka 16: Bli av med pappers- och tidningshögar

Många bra tips från Förvaringsdrottningen (som håller i utmaningen) får man den här veckan när det gäller högarna med papper och tidningar som har en förfärlig ovana att bli ohanterligt höga (och röriga!). Läs mer här.

Citat från Förvaringsdrottningens blogg:
”Allt det här går med andra ord ut på att hitta rätt plats åt varje papper, precis på samma sätt som med alla andra fysiska föremål, vilket också är en av grundförutsättningarna för att hålla ordning och reda. På så sätt hittar du även ett papper snabbt när du behöver det.
Det bästa framöver är om du försöker att lägga de saker som skapar tidningshögen på sitt rätta ställe på en gång för att undvika att nya högar bildas. Visst känns rensning bland en massa papper närmast som en befrielse av något slag?”

Någon gång under min ”karriär på kontor” hade vi en konsult som lärde oss en teknik där man bara ska ta i ett papper en (1) gång. Vad tekniken hette kommer jag inte ihåg, men jag lever i mångt och mycket fortfarande efter vad jag lärde mig då.

Var sak ska, som sagts, ha sin plats och det gäller även papper och tidningar.

Mina tidningar jag prenumererar på sätter jag först i tidningshyllan, oftast tills nästa nummer kommer. Då sorterar jag in de jag har bestämt att spara i tidskriftssamlare (i trä från IKEA).

20190423_102237

 • River ur recept gör jag inte längre. Jag tittar iaf inte på dem utan googlar fram nya recept när jag har lust att prova något nytt.
 • Fina bilder (som jag gör collage av) samlar jag i en (svart) mapp.
 • Papper som hör till Nya Villa Linnea och Evatorp har egna pärmar och övriga papper (till bilen, katterna etc) har jag i en pärm.
 • Skatteverket har en egen plastmapp i min sekretär.
 • Föreningarna jag sitter i styrelsen för, har egna pärmar.
 • INGEN REKLAM TACK sitter på brevlådan
 •  Fakturor och andra inbetalningar som ska göras ligger i en (röd) plastmapp vid datorn
 • Bruksanvisningar och andra anvisningar står i en tidskriftssamlare (samma som de tidskriftssamlare i trä för tidningar jag sparar)
 • I en låda i den röda byrån läger jag papper som jag EVENTUELLT kan behöva titta på (t.ex. kontrollera när prenumerationer går ut, leveransbesked, följesedlar). Där rensar jag kanske en gång om året eller mer sällan.
 • I en öppen tidskriftssamlare ligger tidningar på vänt att sorteras in i respektive tidskriftssamlare i trä.

20190423_112631

Ordning & reda, gör livet lättare att leva!

Detta inlägg publicerades i Nya Villa Linnea och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”1 projekt i veckan” – vecka 16: Bli av med pappers- och tidningshögar

 1. Alicia Sivert.se skriver:

  Så inspirerande att läsa! Jag är en sån som lägger papper på hög och allt som känns lite jobbigt (typ pensionsval) hamnar på nån slags statisk förvaring där jag hela tiden kan se och påminnas om dem men ALDRIG tar mig för att gå igenom dem. Jag har blivit mycket bättre med åren och är snabbare på att göra saker direkt och slänga det som är klart, men jag har mycket kvar att lära.
  Gillade verkligen tanken om att bara ta i ett papper en gång (mitt mål är att göra saker genast) och att färgkoda mappar för att slippa stirra på ångesthögen men ändå genast veta var det som är viktigt ligger. Jag tar med mig detta!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s