Månadsbilder under 2020

Under 2020 ska ni få följa hur ”Den stora rabatten” på Villa Linnea utvecklar sig. Första bilden kommer alldeles i början av januari 2020.

Den stora rabatten på Villa Linnea började anläggas under hösten 2019. Den ska bli ungefär 2,5×12 m och kantas av vita kantjärn. Rabatten ska enbart vara för blomsterfägring och i möjligaste mån ska de vara mörka växter i den ena änden (den norra) och ljusa växter i den andra (södra) änden. Däremellan blir det rosa, lila och blått. Många vår- och sommarblommande växter från Evatorp grävdes upp och planterades i rabatten under hösten. De höstblommande få vänta tills i vår (bl. a. Höstanemon och Nakna jungfrun). Det som var kvar av Julrosorna efter hjortarnas härjningar på Evatorp fick jag äntligen se blomma på Villa Linnea.

Men först ……..

Anläggningen av rabatten
Anläggningen av rabatten påbörjades under augusti 2019. Gränsen märktes upp  med pinnar i gräsmattan och sen började GRÄVANDET.

Det är mycket lättgrävt som tur är. Jorden är sandig och porös. Jag befarade att jag skulle behöva mer eller mindre få frakta bort all befintlig jord och ersätta den med ny, men det var en fullgod jord full med daggmaskar så det behövdes inte. Till skillnad mot de odlingsbäddar jag anlägger på Evatorp, så ska grässvålen tas bort innan plantering och sådd av blommor ska göras.

På bilden nedan har hela den vita kantplåten lagts i och planteringen i den norra delen av rabatten har påbörjats.
20190918_145620

Norra delen av rabatten ska ha mestadels växter med mörka blad.

Beroende på färgen på de växter jag grävde upp på Evatorp växte rabatten fram dels i mitten och dels i de båda ändarna av rabatten.

I den södra delen av rabatten ska det mestadels växa ljust gula och limefärgade växter.

Mittendelen har fått lite andra dekorationer än blommor. Trampstenarna är trädgårdsplattor som jag har gjutit i betong till en gång på Evatorp, men det projektet är nedlagt och alla trädgårdsplattorna ska flytta till Villa Linnea så småningom.

Det regnade varje dag i oktober, så vattna behövde jag inte. Sen blev det kallt och projektet ”Den stora rabatten på Villa Linnea” tog paus. När det blev varmare igen satte jag tulpaner och några andra lökar. Äntligen ska det bli tulpan-njutning till våren i min trädgård. Tulpaner är inte att tänka på när man har hjortar som grannar!!!
20190908_082850
De går åt väldigt mycket växter till en rabatt som är 2,5×12 meter så några nya växter har också planterats, men mycket gräsmatta återstår att gräva bort och massor med blomster behövs. Jag får ge mig ut på en tiggar-runda i vår när alla trädgårdsmänniskor gräver upp och delar på sina perenner.

Nu vilar växterna under ett tunt täcke av blad från äppelträden och inväntar våren 2020.

signatur2019a8145431125027236477.png

Detta inlägg publicerades i Månadsbilder, Nya Villa Linnea och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s