Månadsbild juli 2020

VÄLKOMMEN JULI!

Lite har Stora Rabatten utökats sen förra månadsbilden. I värmen som var under juni var det för varmt för att gräva, men några nya växter har kommit till, både perenner och annueller, och det skrangliga klätterstödet i trä är utbytt mot ett i armeringsjärn. Där ska Rosenvial (perenner) och luktärter (annueller) slingra sig så småningom, hoppas jag.20200701_083942

I den ljusa/gula delen av rabatten har en ros börjat slå ut. Det är en, om jag kommer ihåg rätt, ros jag fått i present en liten, liten kruka. Den har följt med ända sen huset i gamla Villa Linnea i Nöbbele, över Gärde och Evatorp och nu i Stora Rabatten på nya Villa Linnea. En tålig en som verkligen vill fortsätta att vara med. Den här rosen är för övrigt den enda rosen på Villa Linnea, iaf än så länge.

Den ljusa/gula/lime-färgade Alunroten verkar trivas (båda två) och blommar med sina pyttesmå blommor. Heter det förresten Alunrötter när det är två?

20200701_084113

Årets nykomlingar bland annuellerna är Mariatistel och Ballongblomma. Mariatistel har jag försökt få att gro från frö tidigare, men inte lyckats. Men i år så har jag ca 10 stycken. Ballongblomman hoppas jag ska sprida sina frön så jag får många fler nästa år. Det brukar den ju vara duktig på!

En annan annuell som jag gillar skarpt är mörk Blåklint. Den har glatt mig i år genom att ganska många frön har grott och plantorna har nu växt till sig och börjat blomma; .

20200701_084549

Gamla trotjänare är för det mesta flyttade från Evatorp, och de har också varit med på en del flyttar genom åren. Förutom Kungsljus och Stjärnflocka har Funkia, Kaukasisk Förgätmigej, Kärleksblomster och många, många andra perenner fått flytta från Evatorp till nya Villa Linnea. Jag tänker göra en genomgång av alla växter när rabatten är färdiggrävd och klar.

Årets grönsaker i rabatten är Svart/Grönkål och en rödskaftad Mangold. Bara på skoj, för att de är så läckra. Mangolden har inte kommit så långt, så de gör sig inte på bild än.

20200701_084725

I den mörka delen av rabatten har den mörka Alunroten slagit ut sina små, fina, rosa blommor. Den är också läcker, förstås.

Till sist bilden över mina två äppelträd med hammocken emellan.

20200701_084824

Stegarna står beredda för att skörda alla äpplen i höst.
Det kommer att bli en ganska bra skörd, tror jag.

Efter den otroligt varma period vi har haft är det skön med lägre temperaturer, regn och molniga dagar. Åskan kan vi vara utan, men det hör ju också till!

Ha en bra JULI!
sign1

Detta inlägg publicerades i Månadsbilder och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s