Bussutflykt till Ronda/Spanien

Inte mycket, men lite turistade vi när vi var i Fuengirola/Spanien för några veckor sen. En dag tog vi en bussutflykt till samhället Ronda uppe i bergen. Jag har varit där förut men det var för länge, länge sedan tillsammans med mina föräldrar. Jag kände inte igen någonting, inte ens sevärdheten ”den nya bron”. Staden har vuxit sååååå mycket sen dess, så det kanske inte var så konstigt. Troligtvis stod vi då och tittade på den gamla bron och den djupa klyfta som broarna ska överbrygga. Nu tog vi oss en ordentlig titt från den nya bron.

20211013_142600_LI (2)Utsikt från Nya bron.20211013_142014Läs mer om Ronda och den spektakulära 100 m djupa ravinen som bildats av floden Guadalevín på Wikipedia. Nya bron blev klar 1793, så speciellt ny är den ju inte, men den är nyare än en av de gamla broarna som är ca 2000 år gammal.
Bild (från nätet) på Nya bron nerifrån.
RondaNyaBron

Tjurfäktningsarenan Plaza de toros i Ronda
Mest tid ägnade vi emellertid åt den tjurfäktningsarena (byggd 1784) som numera är ett museum över den svunna tjurfäktningstiden i Ronda. Tjurfäktning är numera förbjudet i vissa delar av Spanien, men inte i alla delar. Tjurfäktningsarenan i Ronda används inte längre.

Utanför tjurfäktningsarenan står det statyer på två av de berömda tjurfäktarna/matadorerna. Jag lyckades bara fota en av dem.
20211013_122010

Bakom kulisserna
Nu är alla tjurstallar tomma och rengjorda, men man kunde få en uppfattning om hur det var under tjufäktningsarenans glansdagar ändå. Massor med folk, massor med tjurar, både levande och döda, ett himla liv, gap och skrik och spring överallt, blodlukt, avföring, vackra kläder, en ”galen” publik, musik och den folkfest som det tydligen var när det var tjurfäktning.

Jag har varit på tjurfäktning en gång i mitt liv och det räcker! Blodlukten hängde kvar i näsan ett bra tag efter besöket.

På museet kunde man också se diverse affischer, bilder, konst, kläder, skor, utrustningar och annat som hörde till tjurfäktningen.

En fantastisk turistdag som avslutades med en tre-rätters lunchmiddag innan vi tag bussen hem igen.

Hejdå Fuengirola, vi ses snart igen!
20211006_134120sign

Detta inlägg publicerades i Ditt&datt och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s