Duk i lapptäcksteknik

Förutom att ta till vara på det lin jag har i ”förrådet” tar jag mig en och annan timme vid symaskinen. Där växer det fram en duk i lapptäcksteknik. Jag testar en teknik med rektangulära delar som sys ihop på tvärs och bildar en kombination av två tyger till trianglar. Tygvalet är i häftigaste laget för mig, men det ska bli en glad duk till mitt födelsedagsfirande, och då är det okej.

Först skär man remsor i två olika tyger. Mina remsor är 10 cm breda. Sen kapar man remsorna i bitar med dubbla längden, mina blev alltså 20 cm. En bit från varje tyg läggs i kors i två varianter, för att få spegelvända delar, en ”högerlutande” och en ”vänsterlutande”. En markeringslinje dras mellan de två motsvarande hörnen och delarna sys ihop med två sömmar, en på var sida om markeringslinjen.

20230110_155021

Delen skärs sen itu i den markerade linjen. Delarna vecklas ut och sömmen stryks isär.

För att få det mönster som jag bestämt mig för behövde jag göra hälften av bitarna ”högerlutande” och hälften ”vänsterlutande”.

Ett smakprov på slutresultatet.
20230111_153534a

signatur2018

Detta inlägg publicerades i Ditt&datt och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s