Första hemläxan i fotokursen

Nu är den i gång min fotokurs på Fotografiska Museet i Stockholm. Det var ett härligt gäng fotosugna entusiaster i ”alla” åldrar och med varierande erfarenhet av fotografering, olika typer och fabrikat på kamerorna, helt olika mål med sin fotografering och olika kunskapsnivå när det gäller teknikaliteterna med en kamera, som samlades i torsdags kväll. Det här kommer att bli ”grejt”!

Första träningspasset hade rubriken – Tid som kreativt verktyg, och handlade mycket om slutartider.

På väg hem från fotokursen i torsdags kväll gjorde jag delar av min hemläxa strax intill Frösundaleden. I hemläxa till nästa torsdag ska vi göra panorering med kameran. Panorering innebär att man fotograferar något som är still i förhållande till kameran, men som rör sig ute i världen. Antingen håller man kameran still och fotar/panorerar ett föremål i rörelse (vanligt är att fota bilar så) eller så rör man kameran, fokuserar på och följer ett föremål i rörelse. Båda varianterna gör man med lång slutartid. Panorering är ett slags medvetet skapande av oskärpa.

Här rör jag kameran och gatubelysningen och trafikljusen står stilla (Jaha, ja det brukar de ju göra ja). Slutartiden var 1,3 sekunder och ISO-värdet 200. Här har jag alltså inget föremål i fokus, som jag följt med kameran (t.ex. en bil), utan bara ett panorama.
IMG_5449En variant av panorering är att hålla kameran riktad mot sig själv (efter att man först ställt in skärpan) och sen vrida/snurra sig själv under exponeringen. Här ska jag ha ett skarpt föremål/person i fokus, medan bakgrunden är oskarp pga kamerans rörelse (rörelseoskärpa). Det krävs mycket övning för att minimera skakningsoskärpan, men jag gjorde iaf ett (mycket allvarligt!!) försök. Det ser ni, va? Att jag gör ett allvarligt försök alltså. (Slutartid 1,3 sek, ISO-värde 200)
IMG_5470.JPGPå bilden nedan har jag gjort panoreringen genom att stå still med kameran och fotografera bilarna/billjusen som rör sig. Skakningsoskärpan på trafikskyltarna och gatubelysningen beror på min oförmåga att hålla kameran exakt still under de 1,3 sek som exponeringen varade (ISO-värde 200).
IMG_5447
Vartannat kurstillfälle blir det teknikaliteter och vartannat blir det bildkomposition. Ett perfekt upplägg, tycker jag. Jag börjar redan se fram mot nästa kurstillfälle.
sign2

 

Detta inlägg publicerades i Ditt&datt och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Första hemläxan i fotokursen

  1. Brittinger Dahlberg skriver:

    Hej verkar spännande ser fram emot härliga bilder från Evatorp.

    Gilla

  2. Visst är det kul med systemkameror!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s