Plastbanta eller plastsanera?

Plastbanta är onekligen ett roligt ord!

Plastsanera föredrar jag nog iaf att kalla det när man försöker minimera plasten i sitt liv. Det finns mer och mer att läsa om detta ”fenomen” på bloggar, hemsidor, i tidningar och lite var stans.
IMG_3979
Många fabrikanter har ju givetvis uppmärksammat det här och lanserar sina produkter i plastsaneringens anda. Mitt senaste tips fick jag från bloggen ”Husligheter” på Sköna hems hemsida. Den i svenska hem mycket vanliga Margrethe-skålen finns nu i porslin! Läs mer här. Jag beställde raskt ett set med tre skålar.

Hemmet är tydligen det första man oftast börjar med, och barnens leksaker, rum och kläder anser många vara det viktigaste. För mig, som inte har några minderåriga barn hemma, har jag börjat i köket. Jag plastsanerar allteftersom bland mina kökspinaler. Teflon-pannor & -kastruller har åkt till återvinningen eller till något loppis, den flesta plastbyttorna har åkt ut till trädgårdsarbetet eller har givits bort, många köksredskap har bytts ut till trä och/eller metall och egen kasse i matvarubutiken är numera normalläge. Små förändringar kan man tycka, men några steg i rätt riktning är det ju i alla fall.
20150918_125120.jpg

Det kanske verkar knäppt att skänka bort och låta andra använda plast, som man själv inte vill ha, men jag resonerar som så att det är väl bättre för dem att köpa begagnade saker som redan finns tillverkade och att de därmed inte behöva köpa nytt. Att bara slänga plasten känns inte bra!

Jag har hittat bambuskålar på loppis och IKEA. Bambu är tydligen på frammarsch inom textil, möbler och andra inredningsdetaljer/nyttoföremål, som ersättning för plast.
På bilden ser ni att jag har bytt ut melittafilterhållaren (aluminium), litermåttet (rostfritt), smörknivarna (trä), en av mina plastskålar till en vit spillkum i porslin (står lite bakom) och plastvispskålen (bambu).IMG_5382Vispen, osthyveln och diskbaljan är i plast och ska bytas ut. Men vad har man i stället för en plastbalja att skölja disken i? En metallskål, eventuellt emaljerad, blir det nog. Metallvispar och osthyvlar med träskaft finns redan, så det är bara att leta på loppis eller i butikerna.

Det tar sin tid att plastsanera sitt hem. Under tiden jag funderar och klurar på vad jag ska byta ut härnäst, slås jag av hur ”inplastade” vi faktiskt är. Vi har så mycket plast omkring oss att vi inte längre tror att det skulle fungera utan den. Och det kanske det inte skulle göra heller!? Visst är en plastvattenkanna mycket lättare än en i zink, visst är det oerhört praktiskt med plastpåsar till mat, frukt etc, visst är det svårt att ersätta plast i alla dricksflaskor i butiken till glas (= tunga transporter) och visst är det svårt att ersätta plasten i alla betal/kredit-kort vi har, men vi kan ju börja med det som är lättast och som redan finns att köpa. Men hur gör vi med skrivarna, dammsugarna, telefonerna, tv-apparaterna, stereoanläggningarna, hushållsmaskinerna, datorerna och all engångs-plast inom sjukvården?

På min lista när det gäller plastsanering står härnäst saxar i metall och trä, alternativ tesil (papper, tyg, metall), skärbrädor i trä (har redan några men behöver fler, speciellt små) och köksmått i metall.

IMG_3980
Fortsättning följer om min plastsanering.
sign2

Detta inlägg publicerades i Ekosofi och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Plastbanta eller plastsanera?

 1. Sheegwa skriver:

  Hej Eva Linnea!
  Nu har jag tittat ut i bloggvärlden igen och blev glad över att du undrat vart jag tagit vägen.
  Kul att läsa om dina ambitioner för året med foto, bloggande och plastbantande!
  Ha det så gott!
  /S

  Gilla

 2. Laila skriver:

  Ja där gav du oss något att tänka på! Blev tvungen att ta en koll i köket vårt:-) Det mesta är faktiskt av glas, porslin, trä, rostfritt och korgmaterial. Men salladsslungan och äggkokaren i plast vill jag nog inte vara utan. Inte heller de praktiska skärbrädena i rött för kött, blått för fisk, grönt för grönsaker och vitt för annat. Och fryslådorna i plast – vad är alternativet? Glasburkar kanske. Som sagt var, något att tänka på!
  Kram/Laila

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s