Jag har en plan (som Sickan sa)

Nu när man ”överallt” ser och läser om varmbänkar, förkultivering, frökataloger, växtföljder, samplanteringar och annat som här vårvintern till, får jag ägna mig åt att planera min säsong på papper, än så länge. I år kan jag inte börja förkultivera förrän efter 21 mars, men det kanske inte är för sent? Fröer har jag massor, men jag ska köpa fler när jag tar mig en tur till Tyskland i mitten av mars. Där finns barn & barnbarn och det har blivit en kul grej att köpa frön därifrån. Annars är det Runåbergs Fröer och Impecta som gäller för mig här i Sverige. Jag har aldrig skickat efter frön utomlands ifrån, men det ska nog testas det också framöver.

IMG_5642.JPG

Blomsterfröjd
Det mesta i trädgården på Evatorp är och ska vara ätbart, men visst vill jag ha blommor också. I år är det olika sorters vita lejongap som för första gång står på listan för annueller. Beroende på platsbrist får de nog finna sig i att bli sådda direkt i rabatten. Vi får se hur det går. Tobaksblommor, stockros, digitalis, akleja, vallmo, pionvallmo, blåklint, pensée, sommaraster, sommarmalva, atlasblomma, jättebalsamin, borstnejlika, stjärnflocka och perenn luktärt får också finna sig i att bli direktsådda i rabatten. Perennerna i blomsterrabatten (ja, jag har faktiskt bara en) kommer nog att se ganska klena ut, men jorden verkar vara i bra trim så de kanske fyller ut på ett bra sätt redan i år. Påsen med egeninsamlade blomfrön är välfylld.

IMG_5650.JPG

Västra delen av köksträdgården
Överst på att-göra-listan för den här delen av köksträdgården, står att fräsa upp den med en (inlånad) jordfräs för att få bort alla grästovor som har bildats under årens lopp. Där ska det sen planteras en avgränsande ”häck” med rikligt-givande-nypon-rosor (vresroshybrid har jag blivit tipsad om), massor med tagetes, solrosor och indiankrasse (egeninsamlade frön), ett familje-äppelträd och kanske också ett päron- eller plommonträd och björnbär. Björnbären är det tänkt att de ska växa och täcka in ena väggen till carporten. På den andra väggen kommer det så småningom att klättra vildvin och murgröna. I den här delen av trädgården ska det också hållas undan för ett kommande odlingstält/tunnel eller ett växthus. OBS Den pampiga tallen  mitten på bilden är den tall som tyvärr har blåst omkull i någon av höststormarna.

20150810_163248.jpg

Östra delen av köksträdgården
Överst på listan för den här delen av köksträdgården står att införskaffa fler odlingslådor alternativt pallkragar och 10-15 ton jord att fylla dem med.

De perenna grönsakerna och örterna som jag planterade här i höstas, ber jag till de högra makterna om att de ska ha klarat flytten och vintern och börja spira och sen växa till sig under säsongen. Någon större skörd räknar jag inte med, men man vet ju aldrig. Vitlöken och dillen som jag planterade respektive sådde i höstas får också hänga med på de bönerna.

I år blir det tomater på friland, eftersom jag inte har något växthus. Låga sorter verkar vara ett hett tips i så fall!

Det är den östra delen av köksträdgården som är årets vy för månadsbilderna under 2016.

IMG_3590

Om du har lust att följa mina sådder:
Gå in på ”Sådder 2016” lite då & då. ”Sådder 2016” finns under fliken ”Köksträdgården”. Där lägger jag allteftersom upp det jag förkultiverar och/eller sår/planterar direkt i blomrabatten, örtagården och i köksträdgården. Till köksträdgården räknas även fruktträd & bärbuskar.

I påskveckan går startskottet för odlingsåret 2016!
sign2

Detta inlägg publicerades i Blomsterträdgården, Frukt & Bär, Köksträdgården och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jag har en plan (som Sickan sa)

 1. lunasblogg skriver:

  Oj du har planer ser jag. Det ska bli spännande att följa. Jag är en av dem som alltid sår i mars och tidigare bara ätbara skott i fönstren, så du kan ta det lugnt. Det går bra förutom tomaterna det blir så där, vill jag ha tidiga tomater köper jag färdiga knubbiga exemplar. I år blir nog inte någotdera tyvärr p g a höftledsoperationen som verkar dra ut på tiden. Sådde lite dill , vitlök, palsternacka och sådant i höstas dock, hur det nu gått. Det har varit minus 15 gr ett par nätter nu igen och för lite snö.
  Lycka till med sådderna.
  Luna

  Gillad av 1 person

 2. Sheegwa skriver:

  Härligt att tänka på det gröna som ska komma!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s