En av bloggens ”kategorier” är Ekosofi

Inlägg med ämnen som  ekologisk odling, ekologiska alternativ, fairtrade, miljövänligt, plastsanering, hållbart liv, sopsortering, återbruk, återvinning, loppisar, självhushållning, kompost & kompostering, naturfibrer (linne, bomull, ull, viscose, bambu, hampa, nässla), naturkosmetik  (utan mineralolja) och lokalodlat/lokalproducerat, har jag samlat under ”kategorin” Ekosofi”. De inläggen hittar ni under en egen flik/sida högst upp på bloggen.

Jag vet att ordet ”Ekosofi” inte helt stämmer överens och täcker det som jag skriver om i de inläggen jag kategoriserar som ”ekosofiska”, men ordet är kort & klatschigt och passar bra som beskrivning på mina funderingar och aktiviteter inom det här området. Ekologi räcker liksom inte riktigt till för t.ex. återvinning. Om man läser sista stycket i citatet från Wikipedia är jag nog en ekosof i alla fall!

På Wikipedia står det om Ekosofi:
Ekosofi, ekologisk filosofi, och en av dess främsta företrädare är Arne Næss. Ordet är bildat av grekiskans oikos (”att hushålla”) och sofi (”vishet”). Ekosofer ser allt levande som en helhet, och enligt dessa är människan inte naturens självklara höjdpunkt. Naturen har enligt ekosofer ett egenvärde. Åskådningen kan ses som en form av normativ etik.

Ekosofi – ” frälsning från självtillräcklighet”, I linje med detta hävdar Naess varje varelses rätt till självutveckling. Målet för detta, självrealisering, blir därmed det centrala begreppet i Næss’ ”ekosofi”.

Skillnaden är att individualitetstänkandet nu inte bara gäller människan utan alla levande varelser, självrealiseringen skulle, enligt dessa, kunna vara målet för alla ”levande väsen”. Uppfattningen att allt har en själ eller ett psyke har förfäktats av främst vissa idealister inom västerländsk filosofi, och uppfattningen uppvisar även likheter med buddhismen.

Åskådningens anhängare kan se den som en humanism som överskrider sig själv och därför inte längre är en egoistisk och egocentrisk ”människoism” utan ett tänkande och kännande som solidariserar sig med världen i dess helhet. Det mänskliga har förenat sig med ”det omänskliga” till samverkan, symbios, synergi.

Ekosofer förespråkar ett jämviktssamhälle som kämpar mot miljöförstöring och kämpar för en hållbar utveckling där man inte förbrukar mer än nödvändigt av jordens resurser, de menar att människan inte får förgripa sig på naturen.”

20150928_174625

sign2

 

Detta inlägg publicerades i Ekosofi och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En av bloggens ”kategorier” är Ekosofi

  1. Sheegwa skriver:

    Ekosofi låter otroligt bra!!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s