Örtagården

Man tager vad man haver, så jag kantade örtagården med taktegelpannor jag hittat på tomten.

På tre ställen i skogen och på tomten har jag hittat ett stort antal taktegelpannor som legat travat säkert ett par år. På ett ställe hade det växt upp en gran mellan två av tegelpannorna och den var säkert fyra, fem år. Undrar vad som var meningen att de skulle används till? Många var trasiga av väder och vind, spruckna och hade delat på sig. Man kan ju undra vilken kvalitet det var på dem, om man nu hade fått för sig att lägga dem på ett tak! De hade nog snabbt blivit dags att byta dem igen.

I Örtagården har det börjat komma upp gräslök. Små taniga strån, men man kan redan ana en fin löksmak.IMG_6456.JPGAndra örter som jag tagit med mig från Gården ser tämligen döda ut, men det kanske är för tidigt att döma ut dem redan så här tidigt å säsongen?
Libstickan (tror jag att det är) klarar sig nog verkar det som.IMG_6459.JPGIsop visar sig med en limefärgad liten kvist.IMG_6461.JPGTimjan ska väl klara sig, men jag köpte en planta i Tyskland att komplettera med, för säkerhets skull. Den heter Silvertimjan (´Silver Queen´) och ska vara vinterhärdig.IMG_6471.JPGÅrets nya Salviaplanta heter Silber-Salbei ´Culinaria´ (också från Tyskland) och ska få stå i köksträdgårdslandet tillsammans med lavendel & annan salvia (förstås!).IMG_6466.JPGCitronmelissen vill också vara med i år.
IMG_6457.JPG

Den enda förkultiveringen som jag har gjort i år är rankspenat. Fröna satte jag i fyra krukor (i två omgångar; 17/2 och 7/3) och ställde på stratifiering uppe på vinden i Solna. När jag äntligen kom i väg till Evatorp hämtade jag krukorna för att ta med. Döm om min förvåning när det redan hade börjat gro i krukorna!! Nu får de stå ute på dagarna och komma in i stugvärmen på kvällarna, och de växer vidare.
IMG_6431
Rankspenatfröna har jag fått av två medlemmar i SESAM. Nu hoppas jag att jag kan ta hand om de späda plantorna, plantera ut dem på friland så småningom, få dem att växa och sen skörda. Det är så spännande!

Så nu kan man väl säga att vårbruket är i gång på Evatorp.
sign2

Detta inlägg publicerades i Örtagården, Köksträdgården och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Örtagården

 1. Det ser ut som att du har en hel del kol/aska i bädden. Hur tycker du att det funkar?
  Jag är alltid så rädd för att hälla ut det även om det är ren ved som eldats. Rädd för att det ska bli för starkt.

  Bra med de där takpannorna som kant. Själv hade jag först lite småkrig med vildkatterna men det löse sig med pinnar av bourganvillea – hemska taggar! Senare har kåltrastarna gillat att picka sönder mina upphöjda bäddar så de rasat samman och plantorna ligger strödda överallt. Borde hitta något vettigt som kant kring min lilla bädd men trä/virke är dyrt i Spanien. Börjar snegla på högen med kakelplattor så smått … 🙂

  Gilla

  • Eva Linnea skriver:

   Hej! Jag har strött aska som legat ett tag på annat sälle. Jag tror inte det kan bli för starkt, utan funkar mest som strukturmaterial. Det är samma sak här; man tar vad man har. Örter gillar hög kalkhalt (basiskt), så jag ska strö krossade snäckskal som långsam kalkning ovanpå alltihop.
   Jag tror att jag mest kommer att få bekymmer med att hålla rådjur (och ev älgar) borta från odlingarna eftersom torpet ligger i skogen. Det är första året på det här stället så det återstår att se.
   /Eva Linnea

   Gilla

   • Emma skriver:

    Spännande!
    Rådjur och älg har jag inga problem med här på Solkusten. Ska dick bli ”spännande” att se vilka problem jag kommer att ställas inför. Torka är ju ett givet problem, solen likaså. Men sedan har vi de mer jobbiga och okända problemen i form av kryp som man inte förstår sig på. Vad är det som har gett sig på mina tomatplantor och nu även tomaterna?

    Jag är så glad för att jag kom igång med min lilla odling i höstas, jag tror aldrig att jag klarat av att börja den i normal svensk tid. Då hade jag ju börjat med tomatfröerna nu, chilin hade varit ca 15 cm hög och pockat på att få komma ut i växthuset.

    Det är så spännande att byta land!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s