5:e gången gillt

När jag nu bygger upp en ny köksträdgård på Evatorp är det faktiskt den 5:e trädgården jag jobbar med. Jag har under hela min uppväxt och fram tills jag/vi fick barn 1983, bott i lägenhet/er. 1983 flyttade jag till hus, med trädgård, för första gången i mitt liv. Min odlingserfarenhet var då noll, trots att mina somrar tillbringades på landet. Det lilla som odlades på landstället sköttes mest av min pappa.

Den första trädgården går väl inte till historien som den mest expansiva i odlingssammanhang, men vi hade hallon, jordgubbar, svarta och röda vinbär, lite blommor, en jättestor syren, två gigantiska rhododendron och lite till. Tomten var en gammal tallskog, så några tallar skuggade, men annars var det full sol. Tyvärr har jag inga bilder från den tiden. Med två (små) barn och två heltids-studerande och/eller -arbetande föräldrar blev det inte mer än så, men vi hade en stor gräsmatta, sandlåda och gungor till barnen på tomten.

Den andra trädgården var en liten radhustäppa på ca 150 kvm totalt, uppdelat på en liten bit på framsidan och en liten bit på baksidan. Dit flyttade jag 1999 då vi skiljde oss. Där började jag med att rama in min köksträdgård med pallkragar, och på den vägen har det fortsatt. Mitt odlings/växtintresse började egentligen inte förrän jag gick en 1-årig utbildning till aromaterapeut på Axelsons 2005-06. Då var det fokus på kryddväxter och annat som användes i naturkosmetika och/eller naturmedicin.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P8030008.JPGNär jag sen fick för mig att införskaffa ett liten växthus och klämma in det på den lilla tomtbiten bakom huset, började jag också blogga. Det var 2008 och bloggen hette ”Häxor & Änglar”.
Axelsons080411 002.jpg
2 x 2 m var det ståtliga bygget. Jag odlade där 2008 0ch 2009.
4 aug 003.jpg

Den 3:e köksträdgården var den jag byggde upp i Nöbbele/Växjö.
Jag köpte Villa Linnea 2010. Då började jag blogga på Villa Linnea – min värld i Nöbbele. Jag jobbade deltid och ”månadspendlade” till Växjö från Täby/Sthlm. Jag jobbade 3 veckor och var 1 vecka i Nöbbele, året om. Min dotters familj blev under 2010 en tvåbarnsfamilj, och jag ville naturligtvis kunna umgås med mina barnbarn så mycket som möjligt. Till slut blev det ohållbart med två hus och två trädgårdar att sköta om (på deltid), så i slutet av 2012 sålde jag radhuset i Täby och köpte en liten lägenhet i Solna i början av 2013.

IMG_7631.JPG

IMG_0862.JPG

Den 4:e köksträdgården byggde jag upp på ”Gården” i Västergötland.
2013 träffade jag herr Traktor och vi planerade rätt tidigt för att jag skulle flytta till ”Gården” när jag gick i pension i december 2014. Då startade jag den första bloggen ”Lavendel & Salvia”.

IMG_3260.JPG

Tyvärr blev lyckan kortvarig tillsammans med herr Traktor, så i september 2015 bröt jag upp från ”Gården” och köpte Evatorp och flyttade dit alla mina trädgårdsmöbler och andra trädgårdspinaler. Lägenheten i Solna hade jag (som tur var!!) kvar, så dit flyttade jag mig själv över vinterhalvåret. Så var det tänkt, men så blev det inte. Mer om det senare, men kan du inte hejda dig kan du kolla på sidan ”Ateljén”. Där finns det några inlägg om mitt nya boende i Gullspång.

Den 5:e köksträdgården är den som jag just nu håller på att bygga upp på Evatorp.
I samband med att jag flyttade bytte jag adress på min blogg ”Lavendel & Salvia” till den här, som du läser just nu. Namnet ”Lavendel & Salvia” gillar jag, så det behöll jag, men jag bytte ”blogghotell” för att markera nystarten.
Ja, så det är alltså 5:e gången gillt!

Men nu orkar du väl inte läsa mer!?
Jag får fortsätta med min ”livshistoria” vid ett senare tillfälle.
sign2

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till 5:e gången gillt

 1. lanclin skriver:

  Jag har en bild på ett somrigt trädgårdsland på Almvägen, jag kan säga till om den dyker upp ur gömmorna 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Oj,vilken ” resa” Du borde nu då , femte gången gillt vara full av visdom, erfarenhet och veta exakt hur du vill ha det och vad du vill odla….Roligt 😀 Hoppas din nya och senaste trädgård blir precis vad du har tänkt dig 😉
  Elisabeth

  Gillad av 1 person

 3. lunasblogg skriver:

  Jag är en av dem som verkligen orkar läsa denna din resa och ditt livs odlingskunskap. Spännande, men jag som är en ganska lat person förstår inte att du kommer igen så helskinnad gång efter gång med oförminskad energi. Ingen mer än jag önskar du dig lycka och harmoni med både odling, nytt boende och ateljé.
  Kramar
  Luna

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s