Köksträdgård under uppbyggnad

I veckan levererades 8 kubikmeter prima planterings/odlings-jord till Evatorp. När lastbilen kom såg det gigantiskt ut med hela flaket fyllt med jord, och 10 pallkragar. Men när sen jorden tippas av och kommer ner på marken så ser det rätt hanterligt ut.

Dag 1

De 10 nya (begagnade) pallkragarna lades ut på sina platser, men det blev ingen jord i dem. Jag fick nämligen slut på det grundläggande tidningspappret, kartongerna och wellpappen, som jag och några goda vänner samlat på oss under vintern. Folk har ju inte morgon och/eller kvällstidningar nu för tiden 😦 ! Man läser ju på webben. Tidningspappret lägger jag direkt på marken och en bit upp på pallkragarna för att hindra rotogräs att komma upp. Mellan pallkrageraderna lägger jag markduk och flis att gå på. Det är ca 1 m mellan varje pallkragerad. Lagom för att skottkärran ska kunna komma fram. Markduken sticker bara in en liten bit under pallkrageväggarna för att jag ska kunna gräva mig ner under grässvålsnivån när tidningspappret har förmultnat, så att jag får en djupare bädd. Maskarna och andra jordmakare hittar då lättar upp till odlingarna också, inbillar jag mig.

Det blir lite knöligt och lite hipp som happ nu när jag startar köksträdgården. Det får ordna till sig med tiden, tänker jag. Nu när det börjar närma sig 50 pallkragar som jag ska hålla reda på kan jag inte vara så himla noga med att det ska vara exakt räta vinklar, att kragarna ska ligga vågrätt och på linje och så där.

IMG_6647.JPG

Jordgubbsplantorna skymtar om man tittar väldigt noga. Plantorna räckte till 4 pallkragar, så jag får fylla på med några nya. 5 pallkragar stort jordgubbsland ska jag ha enligt planen.

Avslutningbild efter dag 1.
Jordhögen har minskat något och många pallkragar har fått ungefär 3 skottkärrelass  med jord var. OBS!! Jag har inte räknat totalt hur många skottkärror jag har fyllt med jord!
IMG_6650.JPG

Dag 2
Jag ”slaktade” några flyttkartonger och lade i botten på de pallkragar som inte fick något innehåll dag 1. Jag har ju rätt gott om flyttkartonger, så det var ingen stor förlust att offra några till köksträdgårdslandet.

IMG_6652.JPG

En (mycket) sen ”vintersådd” av spenat och Mache-sallat blev det i en av pallkragarna. Annan vintersallad, persilja och dill har jag sått sen tidigare. Se mer under fliken ”Sådder 2016”. Där noterar jag mina sådder, förkultiveringar och planteringar som jag gör under 2016.

Sen drog jag fiberduk över pallkragarna. Dels för att skydda från fröogräs och dels för att det ska bli lite varmare i jorden. Inte är det vackert, men praktiskt.

Den provisoriska ”tunneln”, med återanvänd fiberduk från förra året, testade jag över jordgubbarna. Den blåser kanske snart sönder, men min tanke är att försäkra mig om att jag ska få jordgubbar till midsommar.

IMG_6655.JPG

Resten av jorden ska läggas på allteftersom jag får tag på fler pallkragar. Morötter och palsternackor behöver minst två pallkragar staplade på varandra för att riktigt kunna sträcka ut sig i sin fulla längd. Majsen ska också få en ”tvåvånings”. Sallad, lök, purjo, rädisor, mangold, trädgårdsmålla och annat som inte drar i väg så djupt, får klara sig med en våning så länge.

Avslutningsbild dag 2
IMG_6662.JPG
Jordhögen har minskat en hel del, eller hur?!

Dag 3
Phu!! Nu åker jag till Stockholm, vilar upp mig från trädgårdsarbetet och går på trädgårdsmässan i stället. Det kan vara nog så jobbigt! På min inköpslista står bara jordgubbar och citronverbena, men det vet jag ju att det inte kommer att hålla.

sign2

 

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Köksträdgård under uppbyggnad

 1. lanclin skriver:

  Gu så mycket jord! Här blommar jordgubbarna nu så kanske vi vågar hoppas på bär till midsommar? 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Lanclin skriver:

  Nu blev det sådär knasigt med min bloggadress igen 😦

  Gilla

 3. Mikaela skriver:

  Vad härligt att ha så mycket plats att odla på, önskar så att jag hade mer än mina 8 kvadratmeter på balkongen där även balkongmöbler får trängas! 😛

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s