Rapport från pallkragarna – Tanig sparris, trädgårdsmålla, egna dillfrön & vit lavendel

Det börjar bli färdig-sått och färdig-satt i min köksträdgård nu, och det har börjat spira i pallkragarna.

Sparris
Några taniga små sparrisstänglar har tittat upp. Rabarbern i bakgrunden har jag redan skördat en omgång av.
20160617_180948.jpg
Nästa år får jag provsmaka, om två år kan jag skörda några stycken och om tre år kan jag skörda sparris fram till midsommar. De flyttade sparrisplantorna klarade sig inte. Det här är fem nya plantor. Väntar man på något gott …..

Trädgårdsmålla
Bakom sparrisen skymtar den vackra trädgårdsmållan, som har kommit en bit på väg. Jag har sått väldigt glest (med flit) eftersom trädgårdsmålla kan ta stor plats. Under tiden den växer på sig ska jag så sallat mellan raderna. Gräsklippsgödning ska raderna trädgårdsmållan få nästa gång jag klipper gräset. En omgång guldvatten har de redan fått.
20160617_181301.jpg

Dill
Jag är mäkta stolt över min dillodling i en av pallkragarna för fröna har jag samlat in själv från dillkronor förra året och torkat. Jag bredsådde dillfröna över en hel pallkrage redan i höstas och nu spirar det massor med dill. Den är god redan nu, men än är den inte skördeklar. Några plantor ska få gå i blom och ge tjusiga dillkronor till augustikräftorna och några ska få gå i blom så jag får frön även till näsa år. Jag fryser in dillen, klippt i småbitar, när jag skördat den. Torkad dill har jag ingen erfarenhet av. Har du?
20160617_181356.jpg

Vit lavendel
Två vita lavendelplantor har jag satt ner i lavendelpallkragen. Den lavendelblå lavendeln är vacker men den vita är ännu vackrare. Tyvärr verkar inte vit lavendel vara härdig, jag har iaf inte lyckats få den att övervintra.
20160617_180925.jpg

sign2

 

 

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s