Trädgårdens praktfulla primadonnor och stolta statister

Det finns en fantastiskt vacker bok med ovanstående titel av Cecilia Eklund & Ulrika Grönlund & Anna Clarén (fotograf). Boken är tyvärr slut på förlaget.
9789132331015_200x_tradgardens-praktfulla-primadonnor-och-stolta-statister

Nu när jag har börjat packa upp alla mina böcker efter flytten, hittar jag en och annan trädgårdsbok. Förresten ….. de är rätt många de där trädgårdsböckerna!

Av olika anledningar faller blicken på vissa saker (böcker) och min blick fastnade på den här boken. Varför? Jo, jag skulle nog vilja ha en trädgård med en massa primadonnor i. Mitt odlande är mest inriktat på det man kan äta eller det som kan vara folkmedicinskt intressant, så så mycket blommor för syns skull har jag inte.

Trodde jag! För det har jag visst det.

Av bokens 59 blommor/växter har jag 35 stycken i min trädgård. Det trodde jag aldrig. Det är kul och nyttigt med så´na här inventeringar ibland. Min trädgård är bara inne på sin första säsong och ändå har jag lyckats rädda så pass många perenner efter flyttarna och dessutom fått fart på frön till de sommarblommor som jag vill ha i Blomsterträdgården. En klapp på axeln till mig!

VINTERNS BLOMMOR
Julros

VÅRENS BLOMMOR
Snödroppe, Kungsängslilja, Pärlhyacint, Porslinshyacint, Funkia/Hosta, Rabarber, Balkansippa (tror jag att jag har hittat) och Viol.

Det största ”hålet” på våren i Blomsterträdgården är tulpaner. Jag har inte satt några tulpanlökar pga att jag inte vill locka dit hjortarna som ”bor” i skogen nära Evatorp.

SOMMARENS BLOMMOR
Vallmo, Gräslök, Stockros, Akleja, Klematis, Rosenskära, Digitalis, Kronärtskocka, Jätteverbena, Blå Bolltistel, Lavendel, Myskmadra, Malva, Kryddsalvia, Timjan, Rudbeckia (Solhatt), Murgröna, Iris, Luktärt, Kaprifol, Temynta (tveksamt om den klarat sig), Pion, Sockerärt, Oregano och Indiankrasse.

De största ”hålen” på sommaren är att jag inte har några rosor eller dahlior.

HÖSTENS BLOMMOR
Höstanemon

Dessutom har jag Scilla, Smultron, Blåsippor, Vitsippor, Gullvivor, Förgätmigej, Alunrot, Solros, Maskros, Nässlor, Ringblommor, Tagetes, Gullregn, Balsamin, Humle, Malört, Anisisop, Körvel, Åbrodd, Stjärnflocka, Libsticka och andra kryddväxter som jag har för blommornas skull, Prästkrage, Vit Blåklocka, Silverarv, Purpurklätt, Lammöron, Lupin, Daggkåpa och några (många!) till.

Nu får jag sluta att säga att jag inte har så många blommor ”till lyst” i min trädgård!!

sign2

Detta inlägg publicerades i Örtagården, Blomsterträdgården, Köksträdgården och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s