Den Ovala rabatten i blomsterträdgården

Blomsterträdgården på Evatorp består i dag av tre rabatter. En rabatt går i färgskalan vitt-rosa-blått-lila, en i färgskalan gult-orange-rött (Eldiga rabatten) och en (som ligger alldeles invid huset) där de vita pionerna, funkia/hosta, en vit klematis, kaprifol, humle och en vit Digitalis finns samlade (Vita rabatten).

Ovala rabatten
Rabatten i vitt-rosa-blått-lila kallar jag Ovala rabatten, den är nämligen oval. Från början var det två runda rabatter en bit från varandra, men nu har jag sammanfört de två rundlarna till en oval. Ett himla jobb, ska ni veta. I höstas tog jag den västra rundeln (inlägg om det här, här och här), lade presenningar över gräset i mittendelen och den östra rundeln fick vara som den var över vintern.

Östra delen
Nu var det dags att ta tag i den östra rundeln. Samma sak här, det låg presenningar, markduk och annan plast under grässvålen. För jord kan man nog inte kalla det som jag grävde bort för att kunna ta bort plasten/markduken/presenningarna. Först flytta ut alla stenarna (för markduken var utdragen ut under stenarna), sen gräva bort (och spara) de blommor som trots allt fanns där (bla Toppklocka), ta bort all plast, släta ut kullen, lägga tillbaka stenarna och så äntligen få plantera.

Den fina lilla (jul)granen fick vara kvar och göra soluret sällskap. Några Toppklockor sattes tillbaka, upphittade blåklockor fick ny hemvist och en nejlika av något slag (hitte-växt) sattes också tillbaka. IMG_7585.JPG

IMG_7589.JPG
Nu har jag nästan tömt förrådet av egna, snodda, hittade & fådda frön. Jag planterade 11 olika frön (Blåklint, Stjärnflocka, Borstnejlika, Akleja, Kardvädd, tre ”okända”, perenn Luktärt och Balsamin). Några har jag stora förhoppningar på, medan jag är mer pessimistisk när det gäller några andra.

När jag grävt mig ner en bit genom ”kullen” stötte jag på berg/en stor sten. Den var helt övertäckt med presenning och jord, så jag hade ingen aning om att det såg ut så under. Berg eller en stor sten? I vilket fall som helst fullständigt och helt orubblig, så Berget/Stenen-i-dagen får vara kvar. Vad jag ska göra där vet jag inte. Någon kanske har något tips? Troligen får det vara som det är. Berg/Sten-i-dagen är snyggt tycker jag, även om det hamnar mitt i en rabatt.

Yoga-grodorna får husera där så länge.
IMG_7611.JPG
OBSERVERA att i bakgrunden skymtar ”fulhörnan” med det olycksbådande getingboet jag skrev om här. Det lila (överkastet) låg under getingboet och där kan man ana en grå ”boll”.

Mittendelen
I mittendelen får presenningarna ligga kvar till nästa år. Fasansfullt fult, men jag har inte tillräckligt med perenner för att fylla den delen med än. Jag får samla på mig och ta tag i den delen av rabatten till nästa vår. Om jag inte får en våldsam arbetslust och tar tag i den här delen av Ovala rabatten redan i år! Det är väl rea snart på handelsträdgårdarna?

IMG_7599.JPG

Västra delen
Så här ser det ut just nu där:
IMG_7583.JPG
Ni ser väl Primadonnan Vallmo som jag skrev om i går??

Det är skillnad mellan hur det såg ut första gången jag var på Evatorp och nu!
Riktmärken är soluret på högra bilden och granen på den vänstra. Två rundlar, med gräsmata mellan, så såg det ut då.

Efter två hårda dagars kamp med den här rabatten tar jag lite paus i trädgårdsarbetet.

sign2

 

Detta inlägg publicerades i Blomsterträdgården och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Den Ovala rabatten i blomsterträdgården

 1. Vilken energi du har!!! Bra jobbat. Antar att träningsvärk bara är förnamnet nu. Kommer att bli så fint, så fint.
  /Anette

  Gillad av 1 person

 2. Vilket jobb du har gjort ! Härligt 😀 Du måste vara stark som en häst … Vet hur tungt det är ! Fint kommer det att bli.. här i Västmanland har redan Plantagen och Blomsterlandet börjat sin perennrea har jag hört..ifall du skulle få mer arbetslust och ork 😉 Tycker yogagrodorna pryder sin plats ypperligt där på stenen som ger mer liv åt rabatten isig !
  Kram
  Elisabeth

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s