Svartmålning

Nu har här målats ….. svart!

Uthuset och ”Gästis” har fått sig en ”make-over”, eller nytändning, i svart. Den svarta slamfärgen har jag skickat efter från Ekologiska Byggvaruhuset. Den ska var riktigt svart sägs det, till skillnad från annan (kanske lite mer berömd) svart slamfärg som finns att köpa. Samtidigt köpte jag vit linoljefärg från dem. Men det vita måleriet på husknutar, vindskivor och fönster får vänta till nästa år. I år blir ett svart år!

IMG_8504.JPG

Ni som följer min blogg vet att jag älskar FÖRE/EFTER-bilder. Gärna kompletterade med bilder från ”MELLAN” också.

Så här såg det ut FÖRE:

Det röda är ”Gästis” och det trävita är det renoverade uthuset.
Bild 1 är baksidan, bild 2 är gaveln med ingången till ”Gästis”, bild 3 är långsidan in mot trädgården med dörren till uthuset och bild 4 är den bortre gaveln.

Så här ser det ut EFTER (på 3 av sidorna):

MELLAN såg det ut så här vid några olika tillfällen:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Just nu är det ett oplanerat stopp i målningsarbetet för den svarta färgen har tagit slut. Ny är beställd så arbetet fortsätter längre fram i veckan.
Så här ser baksidan ut ”so far”:

IMG_8870.JPG

”Gästis”
Stålborsten har gått hårt åt alg/mögel-tillväxten som tyvärr har kunnat sprida sig pga att man har låtit jorden ”krypa” ända fram till väggen och till och med en bit upp på väggen på gäststugedelen. Visserligen har man försökt skydda panelen med bitar av korrigerat plåt, men misslyckats. Inte något lyckat tilltag!

IMG_8135
Det är som tur är väldigt lätt att gräva i den sandiga jorden, så det är bara att gräva på och se till att jorden inte kommer fram till väggen igen. När en ny trappa (eller ”ramp”) ska fixas så får jag ta i tu med hela framsidan av ”Gästis” med fortsatt grävning. För en ny trappa/ramp är ett måste som ni ser!

IMG_8810.JPG

Det vita
Det vita får som sagt vänta till nästa år. Då ska även det vita på torpet snyggas till och målas. Torpet ska givetvis få vara rött även i fortsättningen. Ett torp ÄR rött, eller hur?

IMG_8505.JPG

Val av färg
Jag har valt färg från Ekologiska Byggvaruhuset för att vara säker på att det är en miljövänlig och juste färg. Läs mer på hemsidan.

Saxat från hemsidan: ”Till skillnad från de svenska pigmenten från Falun innehåller dessa inget hälsoskadligt bly, och den svarta färgen är dessutom verkligen kolsvart istället för brunsvart.”

Gråa dörrar till ”Gästis” och uthuset
Dubbeldörren in till uthuset ska målas grå, så att de svarta ”gångjärnen” och Zalmiak-siluetten syns tydligt. Jag får se om jag hinner/orkar med det i år, eller om det får vänta till nästa. Dörren in till ”Gästis” ska bli grå den också, förstås. Lite renovering av den dörren behövs först, och jag hoppas dörren går att rädda. Några knutbrädor behöver bytas ut också.

Det är ett hårt arbete att måla husväggar, speciellt när det är så högt att man måste stå på en helt utfälld (multi-)stege och ha målarburken ståendes på marken. Det blir ett fasligt klättrande upp och ner. ”Arbetarskyddet” skulle nog ha ett och annat att säga om den arbetsställningen!!sign2.png

 

Detta inlägg publicerades i Ekosofi, Hus & Hem och märktes . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Svartmålning

  1. WOW ! Heja dig !! Vilken skillnad 😀 Och vad du har hunnit långt ! Men du måste ta det lite lugnt…Det är som sagt jobbigt att måla och klättra 🙂 Men roligt så förbaskat roligt ! Speciellt när det ger ett sånt direkt resultat…Det blir jättesnyggt med grå dörrar 🙂 Du gör helt rätt som försöker frilägga runt huset…Svart är snyggt ! men torp ska absolut vara röda med vita knutar..tycker jag i alla fall ! Kram

    Gillad av 1 person

  2. Pingback: Slutmålat för säsongen |

  3. Kerstin Lindell skriver:

    du har varit jätteduktig Det blir snyggt med svart o grå dörrar Om man ser tillbaka på 1år så har du hunnit väldigt mycket All heder åt dig👍😍☀️

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s