En ny hitteväxt – ett äppelträd

Jag har ju vid några tillfällen skrivit om de ”hitteväxter” som jag har hittat här på Evatorp, mest i ”gräsdjungeln”, och som jag har tagit hand om. Hosta/Funkia, Toppklocka, Krypnejlika, Måbär, Daggkåpa och rosor, förutom gullvivor, violer, fingerborgsblommor, blåklockor och prästkragar som jag har grävt upp och flyttat på. Men nu har jag gjort ett riktigt STORFYND; ett äppelträd.

Hur kan man hitta ett äppelträd när man har bott på torpet ett helt år, undrar ni säkert?! Det undrar jag med!!

Jag upptäckte helt plötsligt äpplen på marken när jag fortsatte att röja för Skogslunden, Det blev en liten hög när jag la ihop dem.

IMG_8891.JPG

Äpplena var små och inte speciellt goda. Inte kunde väl något djur ha dragit iväg med äpplen hit, från det andra äppelträdet? Nej, när jag lyfte blicken såg jag att de hade fallit ner från ett stackars vildvuxet gammalt äppelträd, som inte fått någon kärlek och omvårdnad på många, många år. Vattenskotten stod som spön upp mot skyn. Nu var det dags att ta fram all kunskap om trädbeskärning som jag lärt mig på mina trädgårdskurser.

IMG_8892.JPG

Jag gjorde ett ärligt försök, men till slut gav jag upp och sågade ner två av tre ”stammar” och ansade den tredje och lämnade kvar den gren där det fortfarande fanns äpplen kvar.
Lite synd kändes det för Zalmiak gillade att klättra bland vattenskotten.

IMG_8906.JPG

Nu får vi hoppas att den (halva) stam som blev kvar med några grenar orkar leva vidare. Det är lite dåligt med ljus åt det hållet.

Den där långa grenen (med äpplen på) måste nog kapas för att det ska bli någon fason på trädet över huvud taget. Jag är tveksam till att trädet kommer att repa sig, men man vet ju aldrig. Hitteväxter vill ju så gärna vara i fortsättningen också. Det är iaf min erfarenhet. Bild 2 ovan, mot uthuset, är en EFTER-bild. Den första trädbilden, näst överst, är ungefär samma vy FÖRE. Det är lite svårt att förstå, men det blev en rejäl hög ”avfall” efter utrensningen.

När jag ändå var i sakletartagen hittade jag en fint patinerad gammal tegelsten och så mer stängseltråd förstås.

Det är kul att göra fynd, speciellt om det är ett stort äppelträd.
sign2.png

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Frukt & Bär och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En ny hitteväxt – ett äppelträd

  1. Hihihi..det var ett stort fynd 😀 Nu har du i alla fall försökt att föryngra det och förhoppningsvis kommer det att tacka dig för detta också 🙂 Om det dör kan du alltid plantera en klätterväxt i det och så får du något helt annat 🙂
    Kram

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s