Jätteverbena

I år ska jag försöka övervintra mina Jätteverbenor. Det har jag aldrig brytt mig om att göra tidigare, så det ska bli spännande att se om jag lyckas.

Nu är årets fem plantor uppgrävda och satta tillsammans i en stor kruka. De blommar fortfarande så de får stå och pryda upp på altanen på Evatorp innan jag flyttar dem, om de fortfarande blommar nästa vecka vill säga, till Gullspång. Sen åker den ansade krukan tillbaka för frostfri vinterförvaring på Evatorp.

img_9166

De har bara huserat i Köksträdgården i år, men nästa år ska de även planteras i Ovala Rabatten (om de överlever).

Sticklingar
Jag har fått rötter på en av de blommor som knäcktes någon gång i somras. Den är planterad och ska stå frostfritt i torpet över vintern.

Jag ska klippa ner plantorna i stora krukan och göra fler sticklingar och drömma om en köks- och blomster-trädgård full med jätteverbenor som svävar över all annan växtlighet (nästan) nästa år. Fin dröm, va?!

Jätteverbena är en av de mäktigaste blommor jag vet, mest pga sin imponerande höjd och stabilitet, men så tillhör de ju trädgårdens primadonnor. Självklart!

sign2.png

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Blomsterträdgården och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jätteverbena

 1. Maya skriver:

  Hej min vän! Trevligt med jätteverbena. Köpte du plantor eller frön? Benny är i Stockholm för ennröntgen så jag är ensam i detta stora hus. Lite läskigt. 300 m2 från 1898. Hugaligen. Kram Maya

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

  • Eva Linnea skriver:

   God morgon min sköna! Jag har köpt plantor i år från KLOSTRA. Förra året fick jag grodd på 3 av 49 frön, så jag tyckte inte det var värt besväret. Jag kurar i Evatorp (42 kvm) i kolmörkret ett tag till, men nästa vecka stänger jag igen och flyttar till Gullspång. För Zalmiaks skull åker jag nog ut över dagen någon gång i veckan så länge det går.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s