1:a advent

I dag är det 1:a söndagen i advent och då är det äntligen OK att tända adventsljusstakarna. Det brukar bli så vackert utifrån med alla adventsstjärnor, slingor & ljusstakar i fönstren. Det lättar verkligen upp!

Jag har rensat ut mycket gammalt julpynt och bara sparat det som betyder något för mig; ett minne av någon, arvegods, barndomsminnen, en del av barnens alster, dukar och andra textilier i naturmaterial (bomull och ylle) och annat pynt i keramik, glas, trä, halm och papper.

Gamla ljusslingor, julgransbelysningar (både för ute- och inne-granar) och elektriska adventsljusstakar har åkt till återvinningen. Dukar, kuddar och annat som kanske någon annan vill ha, har lämnats till  second hand-butiker. Det mesta i plast har lämnat mitt hem, utom de små julgranskulorna som hänger i lärkgrenarna (förstås!).

De två 11-armade adventsljusstakarna, som jag köpte för några år sen, hade jag tänkt skulle få stå i fönstret i matrummet/ateljén här i Gullspång i år. Det skulle se så pampigt ut. Men se det gick inte! De vältes av Zalmiak redan innan jag hade fått i kontakten. Ja, det blir att ställa om med den katt i lägenheten!

Det blev ett hjärta med ljuspunkter, också inköpt för några år sen, upphängt i fönstret i stället. Det gick att hänga hjärtat tillräckligt högt upp så att Zalmiak inte kan komma åt att jaga de små ljusfläckarna.

IMG_9411.JPG

De 11-armade adventsljusstakarna får stå i gästrummet och i mitt sovrum i stället. Där kommer inte Zalmiak in, för där kan jag stänga dörrarna.

IMG_9400.JPG

Den 7-armade arve-adventsljusstaken tror jag kommer från mitt barndomshem, men jag är inte säker. Den fungerar alldeles utmärkt och får stå på en av tavelhyllorna i köket.

IMG_9404.JPG

Alla adventsljusstakarna har blivit uppställda lite i förväg, eftersom Zalmiak och jag är i Stockholm och firar 1:a advent. Så när vi kommer hem igen står de och lyser upp så fint i fönstret

Det finns givetvis även en adventsljusstake med levande ljus i hushållet. Komposition för i år består av gamla grejer (skål och ljusstakar), med dekorationer från skogen på Evatorp.

IMG_9339.JPG
(Här hårdtestades kompositionen inför fotograferingen.
Därav det nästan nedbrunna första ljuset)

Jag har inte köpt, eller fått, något nytt julpynt i år. Allt är gammalt, ärvt eller hämtat från naturen. Det känns riktigt bra!

God adventstid önskar
sign2.png

 

Detta inlägg publicerades i Ateljén, Ekosofi och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s