Kultur i glesbygden

Tror man att det bara finns kultur i storsta´n så bedrar man sig. Här i Gullspång finns minsann både biograf och en aktiv Riksteaterförening, förutom Trädgårdsföreningen.

I tisdags kväll drog jag iväg till Södra Råda och Bygdegården där. Dimman låg tät över vägen genom skogen, och jag undrade verkligen vart jag var på väg. Till slut, efter några felkörningar, kom jag äntligen fram. ”Mitt ute i skogen” låg denna Bygdegård, men det var massor med bilar utanför och massor med folk inne i huset.

Vi bjöds på en hejdundrande föreställning, ”Fäbolandet”, av två kvinnor, som var suveräna spelemän, skådespelare, sångare och berättare. Vi fick oss en musikalisk rundvandring i det (gamla) Fäbolandet, kvinnornas land.
20161122_195846
”Starten är ett kulningsrop, som blir en jojk och Ronja Rövardotters vårskrik. Ett rop av frihetslängtan och triumf som blir allt svängigare och uppsluppnare. Nu hägrar fyra månaders mansfritt på fäboden!”(allehanda.se)

I går, onsdag, var det biodags i det lilla samhället (gångavstånd). Filmen ”Captain Fantastic” sågs av en ungefär halvfull salong. Filmstudion på Gullspångs centrumbio anordnar 4 bioföreställningar per ”termin”. Det här var den 4:e och sista för i år. Filmen var jättefin. Och så hade man ju Viggo Mortensen att vila ögonen på! Den är absolut sevärd, om man gillar en film i lite lugnare tempo och som engagerar. Som förälder vet man ju att hur man än gör, så kan det bli fel, i andras ögon.

15137552_1174430839260456_4853582366675492361_o.jpg
thth2

Nästa vecka är det stick-café i Otterbäcken, så nog finns det aktiviteter i glesbygden alltid!

Det är skoj att lära känna sin nya hemtrakt genom kulturen.
sign2.png

Detta inlägg publicerades i Ateljén och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kultur i glesbygden

 1. Fäbolandet kommer till vår bygdegård också, tror det var nästa helg. Visst finns det kultur på landet. Även vi ha en biograf i lilla Alvesta med ca 9000 invånare och ofta visningar av toppaktuella filmer. Orkar man lufta rumpan är det bara 15 km till Växjö och bor man i större stad är nog avstånden större än så. Behöver man lufta sig tar det 50 min med flyg till huvudstaden eller ännu snabbare till Köpenhamn, ja du vet ju hur det funkar här.
  Min upplevelse är att många i Stockholms närhet är betydligt mindre kulturella än vi på landet. Många håller sig i förorten och har varken sett det ena eller andra.
  Gullspång verkar vara ett ganska mysigt ställe.
  Önskar dig fin advent!
  /Anette

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s