Julens dofter och smaker

Dofter och smaker som saffran, pepparkaka, apelsin, nejlika, ingefära, kanel, mandarin, glögg, gran, hyacint, levande ljus (när man släcker dem), sill, skinka, rödbetssallad, senap, vörtbröd, vitt juleknäcke och köttbullar med kryddpeppar hör julen till och de dofterna och smakerna tillhör mina absoluta ”höjdare”, inte bara i juletid. Grönsakernas doft och smak är också givetvis ljuvliga, men de är inte så speciellt juliga. De är ju lika härliga året om.

Saffran
Årets saffranbak är avklarat och bullarna ligger i frysen och väntar.

Jag älskar russin, men inte i bröd, speciellt inte i kaffebröd. Konstigt va?! Så mina lussebullar blir mer som vanliga kanelbullar, men med smör & mandelmassa mellan varven. Bullarna är provsmakade och testen utföll till full belåtenhet. Jag är ingen bullmamma direkt så jag blir lika lycklig varje gång det lyckas.

Pepparkakskryddor
Pepparkakskryddorna hamnar i min yoghurt i juletider. Jag bakar sällan pepparkakor själv. Det finns så många goda att köpa. I år kommer pepparkakskryddorna från Tyskland och där heter kryddblandningen, och kakorna,  Lebkuchen. Zimt är kanel och den hamnar också i yoghurten.

Mandarin/clementin/satsumas & apelsin
En favorit-frukt i december är mandarin/clementin/satsumas. Det luktar så gott när man skalar dem, och doften sätter sig i fingrarna också. Apelsiner är givetvis också supergoda så här års. Går apelsinerna lätt att skala är de ok för mig. Annars blir de skurna i minst 6 bitar med skalet kvar, och äts sen direkt från skalet.

img_9583

Hyacint
Hyacint-doft vill jag gärna ha under adventstiden, men doften får inte vara stark, då säger mina näsa (och huvud) ifrån. I år köpte jag fyra vita hyacintlökar. De skulle inte dofta så mycket, och det stämde som tur var. Annars hade de åkt ut på uteplatsen, men det hade nog blivit fint det med.
img_9606

Ha det fint!sign2.png

Detta inlägg publicerades i Ateljén, Hus & Hem och märktes . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Julens dofter och smaker

 1. anjahill skriver:

  Är inte du på resa till Afrika nu?

  Ha’t!
  /Anja

  Gillad av 1 person

 2. anjahill skriver:

  Då så! Ha det jättebra och rapportera!
  /Anja

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s