Ny trädgårdskompostanläggning

Nu börjar det bli ordning även på trädgårdskomposterna. Jag har tidigare haft en enda lång trädgårdskompost i hopkopplade kompostgaller, men nu har jag tre fack gjorda av lastpallar att ”leka med”.

IMG_0261

I det första facket (det längst till vänster) langar jag jordkokor och grästovor. De får ligga där tills jag behöver fyllnadsmaterial någon stans. I det mellersta facket ska det bli en ”riktig” lövkompost med hästskit och löv, som så småningom ska ge mig såjord (relativt näringsfattig). I det sista facket (längst till höger) hamnar allt smått från kompostkvarnen/flismaskinen som inte blir så bra att lägga mellan pallkragarna i köksträdgården. Det blir däremot utmärkt strukturmaterial till odlingarna. Löv hamnar där också, innan de fylls över på lövkomposten.

Min vän kompostkvarnen kommer att få jobba
Högen av trädgårdsmaterial (från skogsröjningarna) jag ska ta mig an känns jättestor, men jag vet ju att det är mycket ”fluff” och väldigt luftigt material, så det är inte så mycket som det ser ut. Det jobbiga är att klippa grenarna så det går att köra dem i kompostkvarnen. Många grenar är både knotiga, mycket förgrenade och ibland lite för färska. Då blir det bara ett långt band av avhuggna grendelar, som sitter ihop. De hamnar också i kompostfacket längst till höger. Det mesta har legat sen förra säsongen, så jag hoppas det mesta är torrt och lättbearbetat och att det blir massor med flis att lägga mellan pallkragarna. Hösthallonen ska också få lite flis så inte ormbunkarna helt tar död på dem.

IMG_0266

Den gamla diskbänken från torpet har fått ny funktion
I änden på kompostanläggningen har jag monterat den gamla diskbänken från köket på torpet. Det blir ett extra odlingsbord. Himlans bekvämt är det, när man inte är så lång, att ha möjlighet att sänka ner krukor och annat i diskhoarna. Det blir bättre arbetshöjd då. Det gillar jag.

IMG_0269

Kökskomposterna
Kökskomposterna kommer även i fortsättningen att få stå i pallkragarna ute i köksträdgården. Den grå kökskomposten (på översta bilden) har efterkomposterats över vintern och ska tömmas i squash/pumpa-pallkragarna lite senare och sen ställas i den del av köksträdgården som ska gödslas inför nästa år. Komposten är inte på långa vägar färdig, men det får maskarna i jorden ta hand om. Den gröna kökskomposten (bilden nedan) kommer att tömmas till våren 2018. Den har fyllts på sen i november -16 tills nu, april -17, och kommer alltså att ha stått orörd ca 1 år när den töms.

IMG_9191besk
Bilden är från november 2016.

Jag gräver en ränna i varje pallkrage och fyller på med ofullständig kompost, makar ihop det med jorden jag grävde undan och fyller på med mer jord. Sen sår jag squashen och pumporna direkt, utan förkultivering.

Lastpallarna och pallkragarna ska bli svarta
När uthuset är färdigmålat ska jag ta resten av färgen (svart slamfärg från ekologiska byggvaruhuset) och måla lastpallarna på utsidan. Det kommer att se mer elegant ut då. Pallkragarna ska också piffas till med samma färg.

Nu är det dags att hämta kompostkvarnen och sätta i gång!
sign2.png

Detta inlägg publicerades i Ekosofi, Köksträdgården och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s