Tömning av kökskomposten

Nu är kökskomposten från 2015-16 tömd och utlagd i pallkragarna där squash, pumpa och prydnadspumpa är sådda.

Pumpa och squash är mycket näringskrävande när de växer. Därför sätter jag alltid dessa frön där jorden preparerats med kökskomposten från förra året. Plantorna får ännu mer gödning framemot blomning och fruktsättning, med ”kissvatten”, nässel-vatten eller gräsklipp beroende på tillgång.

Så här förbereder jag pallkragarna där squashen och pumporna ska sås:
en grund ränna grävs i varje pallkrage, kökskompost läggs i rännan, jorden (eller löven) som grävdes/puttades undan läggs tillbaka och det ”toppas” med ny jord. Fröna sås direkt i jorden; 4-6 i varje pallkrage om det är direktsådd, annars 2-3 plantor per pallkrage.

IMG_0382
IMG_0389
I år blev det direktsådd, och nu ligger fröerna i jorden och väntar på att få gro, växa till sig och bli rikgivande (förstås!) på squash, pumpa och prydnadspumpa.IMG_0402

I år hamnade en sjättedel av squash/pumpa-odlingen under ett pallkragelock från RUSTA (pallkragen längst upp på bilden ovan).

IMG_0373

Den pallkragen fick jag hjälp att fixa till av kompis M-L, som var på besök över helgen. Hon fick även stoppa squash-fröerna i jorden. Jag lovade henne att rapportera hur det går för ”hennes” squash.

IMG_0370

Det ska bli spännande att se om det blir någon skillnad mellan de plantor som vuxit upp under lock och de som hela sitt liv stått ute på friland. Förhoppningsvis kommer jag att få squash tidigare från de plantor som stått under lock, men man vet ju aldrig. De andra plantorna kanske kommer i kapp?

sign2.png

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s