Födelsedagsfirande på Läckö Slott

En av mina väninnor (Tant Brun) har fyllt (jämna 10-tal) år nu i vår. Det måste ju givetvis firas! Sagt och gjort, Tant Gredelin och jag (Tant Grön) överraskade födelsedagsbarnet med en tripp till Läckö Slott, med start från Evatorp. Tanter i vår ålder har ”allt” och behöver inga fler prylar. En upplevelse är bättre tyckte vi, som planerat firandet. Det bästa var att tant Brun aldrig hade varit på Läckö Slott, trots att det ligger en golfbana alldeles i närheten 😉 . Det visste inte vi, så det blev verkligen en ”bonus”.

Väl framme på slottsområdet började vi med en härlig, god lunch på Hvita Hjorten, restaurangen som ligger i Victoriahuset strax intill slottet. I Victoriahuset finns även Vänerskärgårdens naturum. Bilden är från hemsidan.
naturum-startbild-host

Efter den utsökta lunchen tog vi oss en rejäl titt på Lilla Slottsträdgården. Bilderna, som får tala för sig själva, därifrån är mina egna.

20170628_141355

När vi traskade omkring i trädgården, i strålande solsken, blev jag påmind om en växt, Mariatistel, som jag tidigare har varit på jakt efter, men som hade fallit i glömska. Nu startar jakten igen! Mariatisteln dök upp lite här och var i trädgården.

Jag vet inte varför jag så gärna vill ha en Mariatistel (Silybum marianum), jag är inte ens förtjust i tistlar (stickiga!), men det är något speciellt med bladens teckning. Enligt folktron/sägnen ska bladen ha fått de vita strimmorna från Marias bröstmjölk, när hon ammade Jesus och tvingades slita Jesus från bröstet, skrämd av soldater under sin flykt tillsammans med Josef och det nyfödda barnet (Sydsvenskan 2007).

Sen blev det fika och en guidad rundtur i slottet, men det återkommer jag om.

I en av utställningarna inne på slottet hängde fyra ”vepor” med två olika tulpan-motiv. De var så snygga och fångade verkligen min blick. Perfekta panel-gardiner?

Påminner om Joseph Franks tulpaner (Svenskt Tenn), tycker jag. Tulpan-motiven fanns bara som en kylskåpsmagnet, så en så´n fick följa med hem som ett minne från vår fantastiska dag på Läckö Slott.

IMG_0878

sign2.png

Detta inlägg publicerades i Hus & Hem och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Födelsedagsfirande på Läckö Slott

  1. Pingback: Kultur – inte bara odling |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s