Kultur – inte bara odling

Förutom att det är fantastiskt kul att ha gäster, så får man också ”tummen ur” och tar sig för annat än att fixa i trädgården. Även om trädgårdsarbete visserligen också är kul(tur), så behöver man avbrott i rensandet, grävandet, sådderna, planteringarna och komposterna ibland.

Här kommer det första inlägget om min kulturella sommar 2017. Fler inlägg följer.

Läckö Slott i maj
När kusin M var här i maj tog vi en tur till det vackra Läckö Slott. Det var ganska kallt väder och Slottsträdgården hade inte öppnat ännu, men vi var med på en guidad tur genom de rum på slottet som man får besöka och vi intog en god middag på Hvita Hjorten.

Den guidade turen avslutades i slottskyrkan där en staty föreställande den gravida Jungfru Maria står. Det är en ovanlig (kanske den enda?) bild av Maria i det ”tillståndet”.

20170507_165353 20170507_165400
20170507_165057

Läckö Slott i juni
I slutet av juni var det dags för ett besök på Läckö Slott igen. Tant Bruns födelsedag firades (i efterskott) med lunch, rundvandring i Köksträdgården och en guidad tur på slottet. Läs mer här.

20170628_141355

Den här gången var Slottsträdgården öppen och vi strövade omkring där ett bra tag. Fler bilder här. Den är fantastisk med sin variation i färg & form, och är ”väl värd en omväg”! Grönsakerna som odlas i köksträdgården levereras till restaurangen Hvita Hjorten.

Rundvandring på slottet
Rundvandringen den här gången var betydligt längre och guiden var en livlig och entusiastisk tjej som säkert skulle ha kunnat hålla på en timme till. Det är härligt med så´na människor! Förutom alla fina herrar och damer som har bott på slottet, så fick vi även se lite bakom kulisserna bland tjänstefolket.

Vi fick också med oss några visdomsord på vägen!

20170628_144549

Läckö slott är så fint, man kan komma tillbaka dit flera gånger per år. Alltid är det något  nytt på gång; teater/opera, fina saker i shoppen, nya utställningar, besök av vikingaskeppet Sigrid Storråda, fint café med ekologiska bakverk & bröd, adventsfiande och mycket annat. Se kalendarium för 2017 här.

Ha det gott!sign2

Detta inlägg publicerades i Hus & Hem och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s