Praktlysing på Ängen

En dag hittade jag ett förvildat bestånd av Pratlysing mellan E20 och ”min” skogsväg. Gult är ju inte min favoritfärg, som bekant, men jag vill ändå ha några gula ”solglimtar” på tomten.

20170725_153706

Häromdagen tog jag min kortpromenad (drygt 1,5 km) bort till beståndet och grävde upp några plantor. Det var lättare sagt än gjort, för jag hade bara tagit med mig en liten trädgårdsspade. Jag hade definitivt behövt något mer rejält att gräva med. Jorden var stenhård, men med lite lirkande, bändande och hackande lyckades jag få loss några ”klumpar” som jag kunde ta med mig.

Nu står plantorna i det område som mer eller mindre har fått vara alldeles i fred under tiden jag har haft Evatorp. Ett område som är ca 5 x 5 m och som mest kan liknas vid en äng. Där växer prästkragar, små och stora blåklockor, smörblommor, skräppa, tistlar/kardborrar (jag vet inte vilket), en massa gräs av olika slag, kråkvicker, rölleka och lite annat smått & gott. Där slängs alla utblommade buketter med vilda blommor med hopp om att några frön ska slå rot och gro, tex Lupiner och Mjölke, hitintills utan resultat, men de kanske kommer om några år.

Jag har också satt fröuppdrivna plantor från en fröpåse med mixade ängsblommor där, bla Blåklint och Åkerklätt.

Det skulle vara en hel del andra blommor i frö-mixen, men de har jag inte sett till. Typiskt!

Nu vill jag att Praktlysingen ska trivas och att den ska sprida sig lite lagom och bilda ett lysande, gult område på Ängen.

sign2

Detta inlägg publicerades i Blomsterträdgården och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s