Ny odlingsplats för majsen 2018

Årets majs är en bedrövelse. Med lite tur kanske jag får tre kolvar. Känns inte bra. En av anledningarna är brist på sol, tror jag. Det är skuggigare än vad jag trodde i den pallkrage där majsen hamnade i år. Plantorna från KLOSTRA blev det ingenting av. Det är ju givetvis också en besvikelse.

Jag vill ha majs, basta, så nästa år ska majsen få så mycket sol som det är möjligt!

Den absolut soligaste platsen på tomten är gräsmattan mellan Örtagården och Ovala Rabatten. Så där förbereder jag en ny odlingsplats för majsen nästa år.

IMG_1310

Tidningar ligger nu i ett TJOCKT lager direkt på gräsmattan och några säckar ensilage ligger ovanpå. Med riklig bevattning, och med hjälp av vatten från ovan, blöttes först tidningslagret och sen även ensilagelagret, igenom. I de här sammanhangen kan man nog inte vattna för mycket.

Ovanpå alltihop lades ett ganska tunt lager med jord, som också vattnades rikligt.

IMG_1318

På toppen ska det till sist läggas ett gammalt hammock-tak, som ska förankras med taktegelpannor, inför vintern. Odlingsbäddens mått är anpassade efter hammock-takets bredd och längd.

Sen får det här ligga till sig till våren 2018. Då ska det på mer, näringsrik, jord och sen ska den förgrodda majsen planteras. Jag ska förodla MASSOR med majs! Efter det är det bara att se fram emot en solig och varm sommar och en stor skörd av majskolvar som ska ätas helt färska och nykokta, läggas på grillen eller sparas i frysen.

För med den här placeringen av en odlingsbädd, kan det ju inte bara misslyckas, eller?!?!

sign2

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården och märktes . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ny odlingsplats för majsen 2018

 1. Kerstin Lööf skriver:

  Och du minns väl att Maj-Lis P sa att majs kan man odla på samma plats år efter år. Jag gör det sen dess och det funkar utmärkt! Fast just i år krävs väl mer värme för att det ska bli nåt. Har en sort som blommar, övriga två, på två olika platser dröjer… 😩

  Gillad av 1 person

  • Eva Linnea skriver:

   Hej Kerstin! Vad kul att höra ifrån dig. Nej, jag kommer inte i håg det där om majs från kursen, men jag har läst det senare. Nu ska majsen få sola sig hela säsongen i fortsättningen.
   Det vore skoj att ses. Du vet väl att jag inte bor så långt från Mona nu för tiden? Hör av dig om du har vägarna förbi. Kram

   Gilla

 2. Pingback: Nya majsbädden |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s