Nya majsbädden

Majsen har grott bra, så jag ser fram mot en riklig skörd 😉 i höst. Nu är majsplantorna planterade i den nya majsbädden, som jag startade hösten 2017. Läs mer här. Majskornen såddes i mitten av april och har stått i odlingslådan med belysning ca 16 timmar per dygn. Innan jag planterade majsplantorna toppades den nya bädden med årets första gräsklipp och jord. Löven från i fjol fick ligga kvar.

20180516_114323

Jag har förkultiverat majsen från tre olika källor; egen skörd 2017, majskorn från PLANTAGEN och majskorn från Nelson Garden. För säkerhets skull lägger jag två korn i varje avklippta mjölkkartong. Gror båda får de samsas i odlingsbädden också, Majsens rötter är mycket känsliga och därför ska man inte störa den genom att dela på plantan. De blir det ingenting!! Jag har tyvärr egen erfarenhet av det. Trots att det hade grott i 27 mjölkkartonger räckte inte plantorna till att fylla den nya odlingsbädden. Får jag tag på majsplantor köper jag dem och planterar. Annars får jag hitta på något annat.

20180524_193640

Sist vatten, vatten, vatten!! Jag vattnar alltid nysådder och nyplanteringar men sen får växterna klara sig bäst de kan. Men den här värmen, och bristen på regn, gör att jag kanske får tänka om!!?

20180524_195606

Så nu ligger det tidningar, ensilage, jord, löv, gräsklipp och överst ett lager jord som en lasagne. Jordbearbetningen får maskar och andra kryp sköta om, jag gräver inte och luftar inte med grep eller spade heller. Under säsongen fyller jag på med mer gräsklipp och vattnar med ”guldvatten”.

Odlingsbädden har fått en ram och ytterligare bräder ska spikas på om det behövs, framförallt som vindskydd. Därför de höga hörnpinnarna.

Nu ska det väl bli majskolvar att njuta av till hösten, eller hur?
Jag återkommer med rapport.

 

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s