Evatorp 2 år

Nu har jag haft Evatorp i 2 år. Tiden går fort när man har trevligt (och jobbar hårt).

Norr om torpet
Bilden till vänster är en av de första bilderna jag tog inifrån huset 2015. Bilden till höger är tagen i september i år. Från att ha varit en rätt igenvuxen, och knölig, del av tomten här norr om huset, har den blivit betydligt slätare, röjd och bättre utnyttjad, med Köksträdgårdens alla pallkragar och Frukt&Bär placerade här

Tyvärr skymmer fönsterbågen precis tallen som stod här när jag flyttade in och som föll i  någon av stormarna i början av 2016.

Till höger ligger nu Köksträdgården med de 53 pallkragarna. Till vänster ser man en liten del av (den nerklippta och renoverade) syrenbersån och ”Frukt & Bär”, med jordgubbslandet, hallon-, vinbärs- och krusbärbuskarna, vresros-rabatten och de två nya familjeträden; äpple och päron (syns knappt på bilden). Taket som skymtar närmast är car-porten och i bakgrunden ser man grannarnas två hus och dass.

Gången upp till huset från carporten är mycket bredare, massor med grästuvor är bortfrästa, (mha helvetesmaskinen), sly är bortgrävt och markduk och (eget) flis ligger mellan pallkragarna. OBS Nedan ser ni tallen på bilden till vänster, som numera är borta.

September 2015

September 2016
IMG_8631

September 2017
IMG_1511

Söder om torpet
På andra sidan av torpet, åt söder, ligger Uthuset med ”Gästis”-delen. Det renoverades redan 2015 och målades 2016-2017.

Dörren in till ”Gästis” har dessutom blivit grå isf gul i år och dörrfodren har skrapats, tvättats och målats. Återstår en ny trappa!

Villa Linnea-skylten är en present från två kära väninnor. Den satt på mitt hus som jag kallade Villa Linnea i Nöbbele/Växjö

Dörrarna (det finns två) på torpet målades också grå redan i år och herr Zalmiak fick en alldeles egen ingång genom den ena av dörrarna.

Mer i trädgården
Ovala Rabatten har växt fram under de 3 säsonger jag har haft Evatorp, grill/eldnings-platsen, jordgubbslandet och Myntarabatten har tillkommit i år och Tomtekullen och Skogslunden har börjat ta form. Det återkommer jag om

Fönsterrenovering
Egentligen skulle jag väntat med att renovera fönstren på torpet till nästa år, men jag blev så inspirerad på fönsterrenoveringskursen så jag började så smått redan i år och har börjat måla fönsterfodren på utsidan. På torpet finns det 6 fönster och jag hoppas hinna med att skrapa, tvätta och måla alla fönsterfoder åtminstone en gång.

Först ska det skrapas, sen tvättas med målartvätt och till sist (äntligen) målas. Då får man lön för mödan, för det blir ju så fint med ny färg.

IMG_1506

Här är det målat en gång. Det behövs nog både 2 och 3 gånger på en del fönster.

2018
Nästa år är det själva torpet inuti som ska få sig en uppfräschning. Där ska jag ta hjälp av några lokala snickare, som förhoppningsvis har rätt känsla för vad som ska göras för att få torpet som jag vill ha det.

Innan dess ska jag, troligtvis redan i höst/vinter, få hjälp med att ta ner en massa (ja, en hel massa!) träd, för att få mer sol i Köksträdgården, i Frukt&Bär och på grillplatsen på kvällen. En del träd är tyvärr även en fara för torpet om de skulle bli storm och träden blåsa omkull. Hemska tanke!!sign2IMG_1514

Detta inlägg publicerades i Hus & Hem och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Evatorp 2 år

 1. När man vet vilket jobb det är att tämja varje liten ny kvadratmeter en trädgård, kan jag inte annat än vara omåttligt imponerad över all handakraft du lagt ner, vilja, vision och kreativitet.
  Kul med före- och efter bilder!
  Kram
  Anette

  Gillad av 1 person

  • lunasblogg skriver:

   Sådant här älskar jag att se… där det händer saker och före och efter. Måste vara en kvinna till att få så mycket gjort på kort tid. Du måste bli världens starkaste både fysiskt och psykiskt efter detta jobb också. Jag är imponerad och önskar lycka till med resten av dina planer.
   Kram Luna

   Gillad av 1 person

  • Eva Linnea skriver:

   En av mina chefer sa en gång att han sällan sett en så målmedveten människa som jag. Jag tror att min målmedvetenhet, min nyfikenhet att lära mig mer och min önskan att påverka den miljö jag lever i driver mig. Glädjen att se hur det blev, att grönsakerna och blommorna växer och att bo i skogen betyder allt.
   Kram EL

   Gilla

 2. Eva Linnea skriver:

  Hej Luna!
  Man ska nog inte köpa ett så’nt här ”objekt” om man inte gillar att jobba hårt. Min största drivkraft när det bär emot ibland, är att jag vill se hur det blir när det är klart. Förändringen till det bättre ger mig energi!
  Kram EL

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s