Inredning – med växter – ute & inne

Temat i september i ”Monthly Makers” är INREDNING.
Det här är mitt bidrag till ”Monthly Makers” utmaning i september.
Läs mer om vad ”Monthly Makers” är hos månadens värd Emilia.

September är den första höstmånaden enligt mig, nedräkningen från sommar och sensommar har börjat och Zalmiak och jag håller på att flytta från Evatorp till lägenheten i Gullspång. I år får det mesta av växtligheten i vas och kruka följa med oss hem till Gullspång, och även det som är skördat, men inte moget än. De enda växterna som får stanna kvar på Evatorp (och förvaras frostfritt) är alla pelargoner, de tre blomsterlådorna på Uthuset, de två Olivträden och de uppgrävda Jätteverbenorna. Möjligtvis får de fyra doftpelargonerna jag köpte på loppis på Hova marknad följa med hem och rensa upp i luften i lägenheten.

Ateljén
De flesta krukväxterna (både gamla och nya) står på fönsterbrädan, på bordet, i bokhyllan och ”överallt” i det rum som jag kallar Ateljén. Tillsammans med de nya orkidéerna i Waldemarsudde-krukorna står en Garderobsblomma, en Svärmorstunga,  och en liten Monstrera. I fönstret står en liten Yuccapalm, Novemberkaktusar, en Aloe vera, en lilja (av något slag) och en ”Flamingo”-blomma.

De gamla stavarna, som ”leker” blommor, står i en hög vas på golvet.

20170913_125609

Vardagsrummet
Jag ber till högre/lägre makter att herr Zalmiak ska låta växterna vara i fred under hösten och vintern. Vid hans favoritfönster (som är ett av fönstren i vardagsrummet) är det tomt på fönsterbrädan, så att han kan sitta där och titta på småfåglarna och annat ”godis”. Där får det bli trippel-korgar med kläng/häng-växter i stället. Två ”flaskpalmer” är instängda i ett mini-växthus. De hårda bladen är tydligen goda att gnaga på, så det gör Zalmiak gärna.

Sovrummet
På morgnarna hoppar alltid herr Zalmiak upp i fönstret i mitt sovrum och kollar läget. Han får inte sova inne hos mig om nätterna så sisådär vid 5 (senast!) krafsar han på dörren och vill ha mat, sällskap och tycker väl allmänt att det är dags att sätta fart för dagen. Därför finns det inga växter i fönstret där heller, så golvet blir platsen för ett inköp av en palm av något slag. Se sista bilden.

Köket
Lök i glasburkar är dekorativt i inredningen i köket.

20170913_130607

Uteplatserna
Dillen skräpar ner så med sitt gula ”mjöl” så dillkronorna får stå ute tillsammans med rosmarinen än så länge. Bakom står en plastgran :).

20170913_140715

Andra julförberedelser är små-tallar i krukor på den ena uteplatsen. Granarna jag skrev om här, tappade alla barr och såg så sorgliga ut så de slängdes på elden.

20170913_130309

Halloween-dekorationer
Än är det inte dags för Halloween-dekorationer, men de fina dekorationspumporna (som jag till min stora glädje har fått massor av i min pallkrage i år) får vara med redan nu ändå, både inne och ute.
20170913_125559De ”riktiga” Halloween-pumporna får växa till sig lite mer innan den får komma in och vara med i inredningen och fylla sin plats som dekor. De har börjat skifta i gult, och jag hoppas de blir orange till slut.

Pumpan jag vann på Gullspångs Trädgårdsförenings möte ska givetvis också få vara med som dekoration innan den hamnar i soppkastrullen.

20170912_190149

Inreda med växter är trendigt
Det står en hel del i tidningar, på bloggar och andra ställen, att det är trendigt med mycket växter i inredningen, dels som dekoration men även som luftrenare. I den torra luften i lägenheter bidrar nog växtligheten också till att fukta luften, tror jag.

Blomsterlandet skriver på hemsidan och på instagram:
Höstens inredningsstil 2017 – Blomrikt och antikt
blomsterlandet2017

Jahapp, jag är väl trendig då!

monthlymakers-september-inredning

sign2

PS Det finns plats för ytterligare några STORA växter som kan stå på golvet. Vill du bli av med något ”monster” hemma hos dig kan du höra av dig. Jag kan säkert adoptera den. DS

Detta inlägg publicerades i Ateljén och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Inredning – med växter – ute & inne

  1. Alicia Sivert skriver:

    Oj så fint du inrett (och uterett) med växter! Blir verkligen som små stilleben med dillkronorna och granarna. Men framför allt fint med lök i glasburkar! Det ska jag inspireras av 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s