Indienresan ”Imperiets Juvel” – Dag 4

Dag 4 på Indien-resan tillbringade vi i staden Jaipur. Vi besökte Vindarnas palats, Amber Fort och ett kollektiv där de gjorde blocktryck (för hand) och vävde mattor, vi gjorde en egen tur på en basargata och vi besökte ett tempel tillägnat guden Shiva.

Vindarnas Palats i Jaipur
Vindarnas Palats (Hawa Mahal) , som uppfördes 1799, är inget palats utan bara en fasad/”kuliss” för maharadjan Pratap Singh II´s alla fruar. Bakom ”kulissen” kunde fruarna titta på basarerna, torghandeln och alla festligheter som gick av stapeln på gatan nedanför, utan att själva bli sedda. Det är en otroligt vackert utsmyckad ”kuliss”.

Amber Fort
Amber Fort är känt för sina hinduiska utsmyckningar med motiv som fjärilar och lotusblommor, utkarvade i marmorn byggnaderna är byggda av.
Fortet ligger en bra bit upp i bergen. Dieselbussar är inte tillåtet uppe på Fortet, så man kunde rida på elefanter upp (om man ville). Reseföretaget Albatros har tagit beslut om att inte utnyttja denna möjlighet, utan hyr el-jeepar i stället. Allt för elefanternas skull!!

Maharadjan som grundade staden Jaipur, bodde tidigare i Amber och lät uppföra ett fort där. Han flyttade dock ganska snabbt till Jaipur och fortsatte sitt byggande där. Enligt legenden berodde det på att det var problem med vattenförsörjningen uppe i berget, men det finns fler legender.

Fortet i Amber är byggt i fyra sektioner, varav en är tillägnad Ganesha (min favoritgud!).

Trädgårdsanläggningarna skulle vara konstfullt anlagda, som mattor.

20171123_095739

Efter Amber Fort åkte vi till ett kollektiv där man gjorde blocktryck för hand och vävde mattor. Den största tillverkningen sker hemma hos kollektivets medlemmar ute i byarna. Det vi fick se var någon form av ”uppvisning” för att visa turisterna hur det går till. Tyvärr fick jag ingen bild på personerna som satt och vävde. Flickan på bilden längst till höger klipper rent mattan efter att den är färdigknuten.

Vi fick också se hur de jobbade med att ta fram olika färger på blocktrycken genom att doppa de färdiga trycken i olika vätskor (olika pH tror jag).

Givetvis fick vi möjlighet att köpa mattor från företaget. Vi serverades även förfriskningar. Bl.a. inhemsk sockerrörs-rom. Riktigt gott faktiskt! Jag köpte en flaska vid ett senare tillfälle.

En liten matta i min favoritfärg, blått, fick följa med hem. Så här ser det ut när den ligger på plats under mitt ”altare” i Gullspång. Ett fint minne från denna fantastiska resa.

20171204_100026

På vägen till vårt nästa besöksmål, fick vi se en bröllopsprocession. Det var en mycket påkostad procession, eftersom den blivande brudgummen red på en elefant. Annars brukar det för det mesta vara en (vit) häst, eller ingenting alls. OBS Bilderna är tagna genom bussfönstret. Ett stort sällskap dansade till en stor indisk orkester, så det var en rik man (eller rik son) som skulle gifta sig, det var helt klart!

På en ”affärsgata”
Det blev en kort tur på ”affärsgatan” för det var miljoner med försäljare som ville ha in oss i butiken, som ville sälja saker de bar på och några tiggare som ville ha pengar. Det gick absolut inte att gå och strosa och titta, då blev man ”anfallen” av någon som ville visa vad som fanns inne i just deras butik. Ojojoj!! Vi är inte vana vid det här och har svårt att hantera det. Kusin M fick iaf tag på ett hänglås i en butik som var mer som ett hål i väggen, men FULL med användbara saker till hemmet. Hur mycket vackra tyger som helst hängde där, men jag bara orkade inte köpa nå´t. Tyvärr!

Ett Shiva-tempel avslutade dagen
Som avslutning på dagen besökte vi ett tempel tillägnat guden Shiva.

Detta tempel var finansierat av ett par (herr och fru Birla) från en mycket rik släkt. De hade även med Jesus (bilden i mitten nedan) och andra symboler för andra religioner i templet. De ville visa att alla är välkomna. Det fanns även två marmorstatyer av paret Birla i palatset.

Längst in i det allra heligaste fick man inte fota. Nu såg jag att det var många som fotade ändå, men jag ställde mig (lite diskret) strax utanför porten och zoomade in de två guda-statyerna som stod där. Det är Shiva och hans fru, om jag minns rätt.

20171123_174457

Vi fick beundra solnedgången från templet.

20171123_172629

Efter denna händelserika, spännande, lärorika och fullspäckade dag var det skönt att komma till hotellet. äta och sen gå och lägga sig. Vi somnade ovaggade.

sign2

 

Detta inlägg publicerades i Hus & Hem och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s