Imperiets Juvel – Indienresan – Dag 8

Den här dagen kom vi äntligen fram till en av resans höjdpunkter; Tai Mahal.

Tai Mahal
Tai Mahal är ett mausoleum i Agra i Indien som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Mahal. Bygget påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643.

Tai Mahal är byggt av vit marmor och är rikt utsmyckat med ädel- och halvädelstenar och reliefer. Ingenting är alltså målat, utan allt är utmejslat som reliefer i marmorn eller är isättningar av ädel- och halvädelstenar.

Själva mausoleet är en otroligt vacker byggnad, parken framför är helt symmetrisk, man renoverar lite här och var och utsikten från Tai Mahal är magnifik.

20171127_095116

Vi hade turen att kunna se ganska långt uppifrån en av gårdarna, ner och bort mot floden. Annars kan det vara rätt mycket smog som skymmer sikten.

20171127_100632

Besök på ett kollektiv som arbetade med inläggning av ädel- och halvädelstenar i marmor, traditionellt som när Tai Mahal byggdes

Tai Mahal är i överflöd dekorerat med inläggningar (en form av intarsia). På kollektivet vi besökte gjordes hantverket på samma sätt som på 1600-talet, när mausoleet byggdes.

Jag köpte ett litet glasunderlägg som minne från den här dagen. Förpackningsmaterialet förvånade en del, men det var jättefint och mycket miljömedvetet.

Röda fortet i Agra
Vi stannade också till vid Röda fortet i Agra innan vi styrde kosan tillbaka till hotellet. Från Fortet kunde vi se Tai Mahal långt där borta i fjärran.

20171127_144838

Fortet uppfördes ursprungligen ca år 1156. 1558 till 1573 återuppbyggdes fortet under Akbar den store när denne utsåg Agra till sin huvudstad. Bygget slutfördes 1605 under Shah Jahan. 1648 flyttades huvudstaden åter till Delhi och fortet förlorade i betydelse.

Från början var fortet främst en militäranläggning men med tiden tillkom bostäder, bazaarer, audienssalar, palatsbyggnader, moskéer och en stor trädgård (Anguri Bagh).

Ännu en händelserik, lärorik och spännande dag i Indien!
sign2

Detta inlägg publicerades i Hus & Hem och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Imperiets Juvel – Indienresan – Dag 8

  1. Kul med resebilder och slående hur obegränsade rikedomar möter fattigdom. Fin bild på dig.
    Gott slut och gott nytt 2018 kram
    /Anette

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s