Imperiets Juvel – Indienresan – Dag 9 och 10 (hemresa)

Näst sista dagen på denna fantastiska resa, besökte vi ett sikhiskt tempel på vägen från Agra tillbaka till Delhi. Sikherna har en Gud och tio gurus, vars regler de följer. En av sikhernas levnadsregler (arv) är välgörenhet. Deras Gud är tidlös, osynlig och har ingen form.
20171128_143048

Matlagningen i templet
Vi fick se en ”fabriksmässig” tillredning av måltider till ca 20.000 personer/dag, personer som inte har mat för dagen, men man gör inga undantag, alla är välkomna. Även vi hade kunnat ställa oss i kö utanför och vänta och sen gå in och få oss ett mål, om vi hade velat.

Matlagningen gjordes som på löpande band och serverades på plåtfat med fack för de olika rätterna/rörorna och bröd till. Alla som jobbade där var volontärer och gjorde det som en religiös handling som sikh.

Templet
Även det här templet var byggt av vit marmor. Det ser så rent, fräscht och ljust ut. Här var första gången vi fick lov att sätta på oss något på huvudet, män som kvinnor, ingen skillnad. Jag hade en egen sjal med mig, men om man inte hade det kunde man låna en orange schalett att knyta runt huvudet. På bilden längst ner till höger syns en så´n orange schalett på en manlig besökare. Man gick barfota inom templets område.

Även detta tempel var rikt utsmyckat i samma teknik som på Tai Mahal.

Dag 10 – Hemfärd
Det blev tidig avfärd mot flygplatsen på vår hemresedag, så det var väldans tomt på gatan utanför hotellet.

20171129_065807

Väl framme på flygplatsen möttes vi av en juldekorerad ingång och andra juldekorationer inne i byggnaden. Märkligt i ett land med huvudsak andra religioner än den kristna och som alltså inte firar jul. Men det är ju en internationell flygplats, så …..

20171129_074656

Juldekorationerna var jättefina men den mäktigaste ”dekorationen” på flygplatsen var en gudastaty. Då kändes det att man var på hinduisk mark.

Många stämplat blev det på boarding-kortet innan vi kunde shoppa loss för de sista pengarna medan vi väntade på att vårt flyg mot Helsingfors skulle lyfta.

20171129_095433 (2)

Efter denna händelserika och fantastiska resa var det ändå skönt att komma hem helskinnad. Jag blev riktigt, riktigt förkyld på vägen hem (Jag kände hur febern steg på planet från Delhi till Helsingfors), men jag klarade mig (peppar, peppar) helt från magproblem, vilket inte alla tyvärr gjorde.

sign2

20171125_204124

Tavla i restaurangen på hotellet i tigerreservatet.

Detta inlägg publicerades i Hus & Hem och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s