På nya vägar

Inför min ”semester” i påsk förbereder jag mig genom att promenera så gott som varje dag. Det är knöligt, fruset, halkigt och allmänt bedrövligt på min vanliga skogspromenad just nu, så det blir en hel del ”asfaltspromenader”.

Men i dag drog jag i väg mot ett annat håll och hittade en ny, fin promenadväg längs med Gullspångsälven. Stigen jag gick på är en markerad vandringsled mot Gullspångs naturreservat. Vandringsleden sträcker sig från Gullspång till Amneholm vid Vänern, men jag gick inte hela vägen.

Det blev en härlig promenad i vårvintervädret. Den vägen ska jag absolut traska igen.

20180319_125106

Gullspångsälven är känd för sin turistattraktion laxlek på våren. Ett årligt återkommande arrangemang, med många besökare. Jag har inte varit med och tittat utan nöjt mig med att konstatera att nu är skyltarna som pekar mot vårens laxlek uppe.

Laxtrappa_Gullspång(Bilden på laxtrappan är från Wikipedia)

”Gullspångsälven (äldre namn Amn) är en omkring 8 kilometer lång älv som rinner från sjön Skagern (69 meter över havet) till Vänern (44 meter över havet). Gullspångsälven utgör gräns mellan Värmland och Västergötland.
Enligt Fiskeriverket leker den rödlistade fisken asp i Gullspångsälven. I Gullspångsälven finns också en typ av lax, gullspångslax, som endast vandrar mellan älven och Vänern.

Älven har god vattenkvalitet och har ett unikt lax- och öringbestånd. Gullspångslaxen är en av få kvarvarande sötvattenslevande laxpopulationer i Europa. Inom området förekommer även asp, abborre, gädda, lake, id, mört och ål.

Gullspångs naturreservat ligger i Gullspångs kommun i Västergötland. Reservatet ligger omedelbart norr om Gullspångs tätort. Gullspångsälven rinner här från Skagern ut i Åråsviken i Vänerns nordöstra del.”

Läs mer på wikipedia här och här.

Det finns intressanta och sevärda platser även här i ”obygden” som ni ser.

Allt gott till er alla!
signatur2018

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Hus & Hem och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till På nya vägar

  1. Ett riktigt smultronställe! Tänk sen när träden börjar få ljusgröna musöron och alla fåglarna sjunger i mun på varandra.
    Kram
    /Anette

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s