Fredagsblomma – Digitalis/Fingerborgsblomma

En av de pampigaste primadonnorna i blomsterrabatten är i mitt tycke Digitalis, även om rabatten, som i det här fallet, råkar vara ett jordgubbsland.

20180608_103919

I år står det tre härliga primadonnor i jordgubbslandet här på Evatorp. Jag har klippt hål i bärnätet så de kan växa sig höga och slå ut ovanför nätet. Så läckra!

20180608_104018

Nu har de börjat slå ut. De börjar slå ut nerifrån, och när de sista slår ut i toppen har oftast de nedersta börjat vissna.

Digitalis får bara blad första året och blommar inte förrän år två. De här är alltså (själv)sådda hösten 2016, fick en bladrosett förra året och i år blommar de. Äntligen!

20180608_103906

De frösår sig mer än gärna och vill man inte ha Digitalis ”överallt” får man ta bort bladrosetten när den kommer, eller se till att ta bort blommorna innan den släpper alla sina miljoner frön.

Jag försöker hålla dem till Mormorsrabatten invid husväggen, i Ovala Rabatten och bakom uthuset. Kommer det upp bladrosetter någon annan stans, river jag upp dem. Men i jordgubbslandet fick bladrosetterna vara i fred förra året, som en kul grej.

En skön fredag önskar
signatur2018

Detta inlägg publicerades i Blomsterträdgården, Frukt & Bär och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fredagsblomma – Digitalis/Fingerborgsblomma

  1. Så klart man måste fjäska lite för fingerborgsblomman när den förärar jordgubbslandet med ett besök. Varje ”fingerborg” är som ett eget lite konstverk som bara väntar på att humlan ska komma och torka av fötterna på dörrmattan. Här får de också hoppa runt och i år har de intagit landet på ”Solsidan”.
    Allt gott och kram
    /Anette

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s