Odlingstunnel 2019

Jaha, nu ska även jag ha en odlingstunnel nästa säsong!
Förberedelserna är i full gång för att ta emot en odlingstunnel 3 x 3 m i trädgårdsarbetet på Evatorp nästa år.

Vore inte odlingstunnlar så fruktansvärt (i mitt tycke) fula, så hade jag haft en för länge sen. Men nu har jag ”krupit till korset” och inhandlat en odlingstunndel från Dancover.

Tunnel3x3

Bild från dancover.com

Platsen för tunneln är i ”Frukt & Bär”-avdelningen, mellan den nya odlingsbädden och jordgubbslandet.

20180824_125414

Att göra innan montering och uppsättning av odlingstunneln
Markberedningen bestod i att jämna och plana ut platsen där odlingstunneln skulle stå. Som ni ser på bilden sluttar det en aning så i ena änden blev det att gräva ur och sänka ner och i den andra änden blev det att höja upp. Längs med är det redan ganska plant. Eftersom jag tänker odla direkt i marken (kanske i pallkragar) inne i tunneln, behöver jag inte tänka på hur golvet ska se ut. På platsen som odlingstunneln ska stå på har det legat en hög med matjord, i två omgångar, så det är en fin och bra jord att odla direkt i.

20180824_12545120180830_111157

När det var utplanat, utjämnat och klart att montera upp odlingstunneln, var den beställd och hade levererats, Det gick mycket snabbt. Givetvis kunde jag inte bärga mig utan måste försöka montera ihop odlingstunneln för att kunna föreställa mig hur det kommer att se ut nästa säsong.

Alla aluminiumpinnar sorterades upp i nummerordning (de var mycket tydligt märkta)och lades ut enligt beskrivningen.

20180901_165430

Takstolarna monterades ihop och ställdes sen på plats (fast direkt på marken).

20180901_170129

De 2 väggarna monterades och takstolarna monterades på direkt.

Jag testade givetvis också att lägga på själva tältet och förankra det med de kardborrband som sitter på insidan. Det räcker inte att förankra bara med kardborrebanden under odlingssäsongen, men för att se hur det kommer att se ut duger det gott.

20180904_174044

Mamma Mia, det blev betydligt större, framförallt högre, än vad jag föreställt mig!
En stor bonus är att odlingstunneln delvis skymmer bilen och carporten när man står uppe vid huset. Resten av bilen och carporten ska förhoppningsvis så småningom skymmas av Björnbärsbuskar.

Nu kommer ”skelettet” att få stå kvar över vintern, men plasten tar jag bort och förvarar inomhus. Höststormarna kommer nog att ta tag i ställningen tillräckligt ändå, utan att plasten sitter på. I väntan på våren 2019 får jag förbereda en bra förankring, så att inte hela härligheten blåser bort. Någon bra förankring av odlingstunneln fanns inte med.

Planen är att odla gurka, melon, tomat och/eller nå´t annat som behöver ett växthus för att bli klart under säsongen. Man kan ju inte hoppas och tro att det ska bli en lika tropisk sommar igen nästa år, som vi har haft i år.
signatur2018

 

Detta inlägg publicerades i Frukt & Bär och märktes . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Odlingstunnel 2019

 1. Ewamay skriver:

  Förstärk Eva.
  Min har gått sönder helt. Den spricker i sömmarna där flisbanden sitter. Spänn all plast hårt. Vattnet samlar sig på taket.

  Gillad av 1 person

  • Eva Linnea skriver:

   Tack för varningarna! Det är ju ingen kvalitets-tunnel, eller hur? Priset säger väl allt. Jag testar den här billiga varianten innan jag kostar på mig nå’t dyrare, men förhoppningsvis med bättre kvalitet. Den ska inte stå kvar över vintern, utan min nyfikenhet drev mig att sätta upp den redan nu.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s