Samla regnvatten

Samla regnvatten är nästan en helig sysselsättning när man odlar. Speciellt har vi blivit varse det den här otroligt heta och torra sommar, med både vattnings- och grill/eldningsförbud i många kommuner. Även om man har en egen brunn, är ju inte brunnen outsinlig. Samla regnvattnen i stor mängd är VIKTIGT!

På Evatorp har det inte funnits så jättestora resurser att samla regnvatten, tills nu.

Nu finns det två sk ”kubiker” för detta ändamål. De kommer från mina kära vänner Herr & Fru Bonde i Brevik. Lån av släp, av andra goda vänner på Fru Gran, gjorde det möjligt att få hem dem till Evatorp. Väninnan Lill på besök, fick den stora äran att hjälpa mig av med de två kubikerna från släpet. Vad skulle man göra utan vänner? Ett STORT, STORT TACK till dem!

20180901_075609

Efter såpaskurning och annat fix av den ena kubiken blev den som ny.

Det blev en provisorisk uppställning av en av kubikerna, under en av hängrännorna på torpet. Just nu behövs ju inte så mycket vatten till odlingarna, så det regnvatten som jag samlat tidigare räcker gott och väl. Nya hängrännor ska till på torpet och när plåtfirman är här får de fixa ett bra ”ner-rinn” i hålet på ovansidan av kubiken.

20180902_125310

Alla sätt att få vattnet att rinna dit det ska är bra, men en mer permanent lösning måste göras till nästa år ;). Nu är även plåtarna med varningstexter på två av sidorna borta. Inte är de vackra de där kubikerna, men de är ju så otroligt funktionella, så det får jag bortse från om jag ska fortsätta odla.

Den ska pallas upp på två pallar för att få bättre utrymme under kranen för att lättare kunna fylla hinkar och /eller vattenkannor. Eventuellt kommer jag att sätta ner en pump i kubiken för att vattna i köksträdgården. 

Under vintern får den stå kvar ute och måste då tömmas på allt vatten så den inte fryser sönder. Lock att skruva på öppningen följde med. Var den andra kubiken ska stå och samla regnvattnen vet jag inte, men troligen hamnar den bakom uthuset. Där ska det också sättas upp en hängränna för att ta hand om allt regnvatten som kan samlas från det stora taket på uthuset.

Ja, det var ytterligare en förberedelse till nästa års odlingssäsong.
signatur2018

 

Detta inlägg publicerades i Ekosofi, Hus & Hem och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s