Bönor, broccoli och brysselkål (och några andra kålsorter)

Bönor
Det blir mest sockerärtor för min del i odlingarna, för jag har ganska svårt för många av bönsorterna. Dels tycker inte min mage om dem och dels tycker inte jag heller om bönor för den mjöliga konsistensen. Haricots Verte däremot tycker jag är jättegott.

I år har jag satt Buskbönan `Bluevetta´  i en av pallkragarna. Det har blivit hygglig skörd och några påsar med förvällda buskbönor ligger i frysen. Det är den med den lila skidan som tyvärr blir grön när man förväller den. Nu, i slutet av september, kommer några nya blommor och några eftersläntrande skidor.

När mina egna sparade sockerärts-frön från 2017 inte grodde satte jag Störbrytbönan ´Blue Lake´ i den pallkragen 15/6. Ganska sent alltså. Den har växt med beundransvärd fart och kraft, fått massor med blommor, men få bönskidor.

Nu i slutet av september börjar det komma bönskidor på de mycket ihoptrasslade stjälkarna. Stödet i form av en armeringsmatta för bönorna att klättra på, räckte inte på lång vägar, så stjälkarna började söka sig neråt till följd att de sökte stöd i de egna tidigare stjälkarna.

Några Haricots Verte har det iaf hunnit bli. Här tillsammans med några eftersläntrare av ´Bluevetta´ .

20180924_070613

Om det blir en fin, varm och solig oktober kanske det hinner komma fler bönskidor som jag kan förvälla och lägga i frysen. Hoppas, hoppas!

Broccoli
Av min egen förkultiverade Broccoli blev det inte mycket. Några få, små buketter har det bara blivit hittills.

Även hör hoppas jag på en fin, varm och solig oktober så det hinner komma fler Broccoli-buketter.

Brysselkål
Brysselkål har jag aldrig odlat förut. Min odlarkollega Mona gav mig några plantor med kål av olika sorter i våras. Vilken sorts kål det var hade jag glömt, så jag blev glatt överraskad när jag lyfte på kåltältet och hittade några plantor med en massa brysselkålshuvuden på väg. Det ska bli gott på julbordet.

Brysselkål tål kyla, så plantorna kan stå kvar trots att det kommer frostnätter. Skörda brysselkål under snön, om det blir nå´n, ska bli intressant att få vara med om.

Grönkål
Grönkål var det också med bland Monas kålplantor. Den växer så fint. Den kan också stå kvar i Köksträdgården när snön och vintern kommer. De blir visst bara godare då.

20180924_094706

Rödkål
Sist, men inte minst, var det rödkål bland plantorna från Mona. Där kan man verkligen säga att naturen är en magisk konstnär med sina härliga skapelser.

20180804_0736061290431405.jpg

signatur2018

 

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s