Mera höst och tack för den här säsongen!

Nu har vi hunnit med några frostnätter så köksträdgården är ingen munter syn. Som tur var hörde jag varningarna och plockade in tomater, squash och pumpor i tid.

Vattnet frös i vattenbadet den första frostnatten.

Potatis-, physalis-, squash- och pumpa-blasten har strukit med. De var vackert prydd med små, små iskristaller. Nu blir det för dem att övergå till täckning och gödning av den pallkrage de växt i.

Några fler bönor lär det inte bli. Nu är det bara att rycka upp plantorna och använda som tackmaterial och gödning.

Men Jätteverbenan och Tobakblommorna fortsätter att lysa upp i bönpallkragarna.

20180926_100547

Tomaterna hänger i gardinstängerna och physalisen ligger i en korg på mogning (om det funkar).  Andra physalisplantor står i vatten i skyddat läge. Nästa år ska de få bo i odlingstunneln, så det hinner bli några bär. De är ju så goda!

20180923_130656

Den avplockade tagetesen har flyttat ihop med några stubbar. På stubbarna står (de sitter fast med en skruv) de marschall-hållare jag gjorde förra året. Några prydnadspumpor har fått höst-dekorera det hela tillsammans med ett rödkålshuvud. Man tager vad man haver.20180925_162916

Det blev riktigt stämningsfullt frampå kvällen, med tända marschaller i hållarna.

Nizze och jag tackar för oss för i år, som heltidsboende på Evatorp.
Hädanefter blir det besök över dagen bara.

signatur2018

 

Detta inlägg publicerades i Köksträdgården och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mera höst och tack för den här säsongen!

 1. Mysigt med pumpor och ljusburkar. Blir riktigt sugen på att göra några själv. Även här har det mesta frusit efter ett antal frostnätter. Jag har tappat räkningen på dem nu. Min erfarenhet av physalise är att visserligen hinner bären mogna i god tid i växthuset men på bekostnad av tillväxten. Utomhus växer bären till sig och blir jättestora men mognar sent. Jag tänker att kan man bara hitta ett mycket soligt och skyddat läge är utomhus ändå det bästa. Under förutsättning att man startat plantorna tidigt på säsongen. Har ett mumsigt gäng som ligger på eftermogning.
  Ska du behålla Evatorp nu när du blivit med villa eller ska du jobba med två trädgårdar?
  Kram
  Anette

  Gillad av 1 person

  • Eva Linnea skriver:

   Bästa Anette! Jag kommer att ha en pytteliten tomt runt villan, med en robotgräsklippare som håller gräsmattan snaggad + två äppelträd, inget annat. Krukor möjligtvis. Odlingarna kommer jag att ha på Evatorp. Det kommer mer bli som en ”kolonistuga” nästa säsong. Jag kommer nog inte flytta dit på heltid som jag har gjort nu de senaste åren. Det är ca 5 km mellan, så jag hoppas på en naturlig motionscykeltur varje dag under sommarhalvåret.
   Ha det gott!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s