Kardvädd

Redan förra året förälskade jag mig i Kardvädden som växte på Valla Gård (som tillhör Friluftsmuseet Gamla Linköping). Där och vid sjön i Ingolstadt (där dotterns familj bodde några år) fastnade jag för den vackra vädden, speciellt den överblommade och torra. Man använde Kardvädden att karda ull med i svunna tider.

Jag försökte få frön från den tyska Kardvädden att gro, men det lyckades inte.

I år köpte jag frön från Runåbergs och de grodde nästan allihop. Till nästa år hoppas jag få egna Kardväddar att beundra. I år blev det bara blad.
Så här står det på Runåbergs hemsida:
Kardvädd
Dipsacus sativus
Tillhör familjen Väddväxter, Dipsacaceae, och har sitt ursprung från västra Europa, över norra Afrika till västra Iran. Den är tvåårig och självsår sig lätt. Första året bildas en låg, taggig bladrosett. Trivs bäst i kraftig lerjord och sprider sig snabbt. Andra året skjuter den i höjden och har små, ljust violetta blommor på de kraftiga, taggiga blomställningarna (4 x 10cm), som torkade förr användes till kardning av ull eller som nu som torkade prydnader. Kardvädden blir lätt en 2 meter hög och ståtlig planta. Våra fröplantor kommer ursprungligen från Tjörn på västkusten.

Rabatten Trekanten
Mina egna Kardvädd-plantor ska växa tillsammans med Bolltistlar i rabatten Trekanten så småningom, hoppas jag. De sprider sig ju glatt båda två så det blir nog en taggig, men ståtlig, rabatt vad det lider.

signatur2018

Detta inlägg publicerades i Blomsterträdgården och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kardvädd

 1. Synd att jag inte visste så kunde du fått frö av mig. Tycker också fröställningarna är väldigt vackra. Tyvärr frösår det sig kopiöst och jag lyckas alltid vara för sent ute med att sätta på skyddande huva för själva borren vill jag gärna ha kvar under vintern. Visste inte att den förvildat sig i Ingelstad. Trodde jag hade hygglig koll på barndomsorten.
  Lycka till med dina plantor!
  /Anette

  Gillad av 1 person

  • Eva Linnea skriver:

   Ingolstadt i Bayern, Tyskland var det. Inte Ingelstad söder om Växjö. Visst är det ett kul sammanträffande!?!! att flytta från Ingelstad till Ingolstadt.
   /Eva Linnea

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s